ГЕРБ имат принципната подкрепа на ВМРО за свикване на Велико народно събрание

  • 25 август 2020 11:47

  • 3043
  • 82
© Novini.bg

Имаме принципно съгласие от ВМРО да вървим в посоката, която очертахме, а именно да се търси подкрепа за свикване на Велико народно събрание и процедура за изработване на нова Конституция. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела ДаритковаДаниела ДаритковаД-р Даниела Атанасова Дариткова - Проданова е родена на 28 септември 1966 година. На 29 март 2019 г. е след проведени консултации с коалиционните им партньори от ВМРО. Дариткова заяви, че са съгласни с предложението на ВМРО за преамбюла на основния закон, в който да се впишат задължително правата на българските граждани и принципът за единство на българската нация, предаде репортер на Novini.bg.

Дариткова съобщи още, че внесените от ГЕРБ промени в момента търпят правно-технически корекции от екип. По останалите въпроси консултациите обаче ще продължат. Искаме да търсим изход от създалата се ситуация, тъй като първоначалните искания на протеста бяха свикване на Велико народно събрание, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ и ВМРО започнаха консултации за нова Конституция

Конституцията трябва да е по-адекватна на днешните реалности, заяви зам-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Гледаме с наджеда на варианта за свикване на Велико народно събрание, което беше сред първоначалните искания на протеста. Има много неща, които са свързани с детайли и идеологически виждания на ВМРО, които за нас е важно да намерят място в Конституцията. За първото, за което на практика постигнахме съгласие д-р Дариткова каза, за нас е недопустимо да отпадне преамбюлът на Конституцията, който е единственото място, в което се говори за националното единство. Ние смятаме, че тази теза дори трябва допълнително да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност. В нашите предложения се включва детайлизиране на дефиницията за герба. Подкрепата за грамотната раждаемост. Смятаме, че по отношение на тази възможност за внасяне на закони от страна на съдебния съвет на покурорите и на съдиите, която предлага ГЕРБ, то да бъде ограничено само до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт. По същата логика бихме предложили президентът да има законодателна инициатива по въпроси, които пряко са свързани с изпълнението на неговите компетенции, посочи Веселинов.

Други наши предложения са свързани с правата на българските общности зад граница и гарантиране на правото на хората от български произход безпрепятствено да посещават държавата България. Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, че гражданите освен да са навършили 18 години, да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право. За брака като доброволен съюз между физическо лице от мъжки и женски пол трябва да има изричен запис. В това отношение нямаме противоречие с ПП ГЕРБ. Другите ни предложения са свързани със задължението училищното обучение да е не само задължително до 16 години, а да се изискват резултати, заяви Искрен Веселинов.

От ВМРО предлагат още да се възстанови стария текст и да се даде възможност за задължителна военна служба.

Гледаме на заявката на ГЕРБ като начало на дебат. Този дебат трябва да бъде значим, трябва в него да се включат всички активни граждани и се надявам наистина в тези два месеца той да мине по начин, който да направи проекта за нова Конституция максимално адекватен и максимално близък до обществените реалност в България и да реши тези противоречия в работата на институциите, които за съжаление продължаваме да наблюдаваме, каза още той.

Последвайте канала на

Novini.bg
3043 82

Свързани новини

Коментари 82

Добави коментар

2020.08.25 | 14:44

82
Там където има кинти печатара на паспорти и бияча на бабички са винаги там
ВИНКЕЛ

2020.08.25 | 14:36

81
Нещо не се ВРЪЗВА!? В "парламента" влезе коалиция "обадинени патриоти", а сега говорим за "вмро"?! КЪДЕ е "коалицията"?!?!?! КЪДЕ са "патриотите"?!
А

2020.08.25 | 13:40

80
НЯКОЙ ПИШЕ “ БОЙКО “ ...ВМЕСТО “ БОЙКА “ ОТ ПЕРВАЗА- ПУЧА ..! ТРОЛА ИСКА ДА СПАМИ ..!
ДО БОЙКА ТОДОРОВА ФЕЙК - НЮУЗЪ..ГОРЕ ..!

2020.08.25 | 13:32

74
АЛОУУУ ФЕЙК - БУКА .....ШО НЕ КАЗА НА СТАНИШЕВ ДА ТИ ВДИГНЕ ПЕНСИЯТА НА 300 ЛЕВА ...? КАКВО ЗЯПАШ ТУКА СЕГА АА...? МАХЛЕНСКА ТУЛУПЩИНА ..А...?
А

2020.08.25 | 13:38

79
НЯКОЙ ПИШЕ “ БОЙКО “ ...ВМЕСТО “ БОЙКА “ ОТ ПЕРВАЗА- ПУЧА ..! ТРОЛА ИСКА ДА СПАМИ ..!
А

2020.08.25 | 13:36

78
НЯКОЙ ПИШЕ ...“ БОЙКО “....ВМЕСТО “ БОЙКА “.....ТРОЛА ИСКА ДА СПАМИ ..!
А

2020.08.25 | 13:35

76
ТОВА Е БОЙКО ОТ ПЕРВАЗА - ПУЧА ,КЪДЕ ИСКАШЕ ДА СЕ ХВЪРЛЯ ОТ СГРАДАТА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ...МХАЪЪЪММММ...НОМЕРА ...А..? ...И ИСКАХА НОВ НОРОДЕН СЪД ЗА НАС ..ЗА ОБЩЕСТВОТО ..!
А

2020.08.25 | 13:35

77
ТОВА Е БОЙКА ОТ ПЕРВАЗА - ПУЧА ,КЪДЕ ИСКАШЕ ДА СЕ ХВЪРЛЯ ОТ СГРАДАТА НА ПАРТИЙНИЯ ДОМ ...МХАЪЪЪММММ...НОМЕРА ...А..? ...И ИСКАХА НОВ НОРОДЕН СЪД ЗА НАС ..ЗА ОБЩЕСТВОТО ..!
КАТУНА ПРЕД РЕКТОРАТА

2020.08.25 | 13:25

65
ТРИМА ВЪТРЕ ИМА С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ - НУЖДАЯТ СЕ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ ..НИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ИМ ПОМОГНЕМ ...ГОЛОГЛАВАТА , КОЯТО ИЗПЪЛЗЯ ОТ ТАМ - ИЗПЛАШИ ДЕЦАТА ПО ТЕЛЕВИЗОРА ..
ЕДНА ЖЕНА

2020.08.25 | 13:32

75

кво беше това същество ужас ако го вида наживо ще сънувам кошмари урод

ДО БОЙКА ТОДОРОВА ФЕЙК - НЮУЗЪ..ГОРЕ ..!

2020.08.25 | 13:29

73
АЛОУУУ ФЕЙК - БУКА .....ШО НЕ КАЗА НА СТАНИШЕВ ДА ТИ ВДИГНЕ ПЕНСИЯТА НА 300 ЛЕВА ...? КАКВО ЗЯПАШ ТУКА СЕГА АА...? МАХЛЕНСКА ТУЛУПЩИНА ..А...?
ЕДНА ЖЕНА

2020.08.25 | 13:28

72
Върнете казармата държавата се напълни с педали

2020.08.25 | 13:27

71
ОСТАВКА боклуци .

2020.08.25 | 13:27

70
РЕЕДЕЕЕФ И НЕГОВАТА ХУНТА СА АГРЕСОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ НА ПЪТЯ ПРИ ШОФИРАНЕ , ТАКИВА НЕ СПИРАТ НА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ И БЛЪСКАТ ХОРА , ТАКИВЯ ОТНЕМАТ ПРЕДИМСТВО И ПОСЛЕ ДОРИ ИСКАТ ДА СЕ БИЯТ , АКО ИМ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА -НАПАДНАХА МЪЖ КРАЙ ДОБРИЧ . ТАКИВА АКО ИМ НАПРАВИШ ЗАБЕЛЕЖКА ИСКАТ ДА СЕ БИЯТ С ОБЩЕСТВОТО ..НА ПУЧА С ПАЛАТКИТЕ СА СЪЩИТЕ - ЕТО НЕ СМЕ СЪГЛАСНИ С ТЯХ И ТЕ АГРЕСИРАТ ВЪРХУ НАС , А ПОСЛЕ ЛЪЖАТ ,ЧЕ ФЛОРОВ ГИ БИЛ НАПАДНАЛ С КАМЪНИ ПРЕД КРЪСТОВИЩЕТО НА РЕКТОРАТА В СОФИЯ ...И ВЕРА ИВАНОВА СЪЩО Е ЕДНА ГОЛЯЯЯМА ЛЪЖКИНЯ .. ..! Отговори

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини