Политологът Любомир Стефанов разкри какви са вариантите пред Борисов за изход от кризата с протестите

  • 12 август 2020 15:05

  • 7982
  • 43
© Novini.bg

Протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор продължават вече повече от месец. В интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов коментира ситуацията, като прогнозира кои са най-вероятните сценарии за изход от политическата криза.

Г-н Стефанов, преди няколко месеца си говорихме за искрите, които прехвърчат между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Тези искри се превърнаха в открита война, на която днес сме свидетели. Какво ни очаква оттук-нататък?

Надявам се да не стане бедствен пожар. Надявам се искрите да бъдат канализирани, но на този етап двете страни не показват желание за това – като че ли имат необходимост да се конфронтират до крайна степен преди да изберат някакво разрешение. А разрешението очевидно е настояването на протеста за предсрочни избори, което обаче ни води в сферата на много малко неизвестни. Социологията казва, че ще има няколко малки партии, които ще се облагодетелстват, но тяхното облагодетелстване ще бъде в това да прескочат бариерата и да влязат в парламента, а не да станат лица, които да имат капацитета да правят правителство. Президентът на този етап няма собствена политическа формация, не се вижда как ще я създаде в оставащото време до евентуални предсрочни избори. Така че не този етап наблюдаваме изхабяване на двете страни, които се опитват да включат целия си арсенал в противопоставянето, да нагнетят средата и да чакат някакъв революционен сценарий.

Протестиращи предизвикаха километрично задръстване по АМ „Тракия“

Видяхме поведението на президента – вдигната ръка, призива "Мафията, вън", Борисов пък му поиска оставката?

Това е повторение на сценария, че в България в политиката всичко се приема лично. Двамата приемат нещата лично, не приемат, че има противопоставяне между президент и премиер. От Борисов и от Радев виждаме отсъствие на гражданска, политическа и управленска култура. Липсва им разбиране за смисъла на политическото протестиране. Президентът като че ли се опитва да радикализира протеста, а премиерът Борисов се опитва да го неглижира и да го направи едва ли не някакъв махленски конфликт.

Хората искат предсрочни избори – искат оставка на кабинета, искат оставката на главния прокурор. Ако влезем в хипотезата, че Борисов подаде оставка, но главният прокурор не подаде оставка, какво ще се случи?

Една от презумпциите в Конституцията да бъде даден такъв мандат на главния прокурор и неговият избор да бъде неподвластна на управляващите беше той да бъде независим. Само че виждаме злоупотреба с това. Това започна още с идването на главния прокурор Татарчев, мина се през главния прокурор Филчев, Велчев и Цацаров, докато стигнем до Гешев. Българските главни прокурори системно не отговарят на очакванията на обществото.  Те е могат да разберат, че гражданите нямат нищо лични против тях, а против начина, по който си вършат работата. Като че ли цялата прокуратура не е обществен обвинител номер едно, а е параван и политическа маша. Това дразни обществените настроения. По механизмите на демокрацията и премиерът да подаде оставка, никой не може да задължи главния прокурор да подаде оставка. Единствено процедура по импийчмънт, някакви обвинения могат да нагнетят дотолкова обстановката, че Висшият съдебен съвет да му поиска "главата".

Гешев: Продължаваме борбата с битовата престъпност днес в Добрич и Силистра

В началото на протестите наблюдавахме един изключителен граждански заряд, как бихте описали обстановката след 30-ия ден? Всички, които се опитаха да яхнат протеста, ще успеят ли?

Факт е, че протестът се изхабява, факт е, че не генерира обществената подкрепа, на която се разчита, факт е, че драстичните мерки, до които прибягва, разделят обществото, но в крайна сметка принципите на демокрацията не ни карат да бъдем съгласни. Напротив, позволяват ни всеки да отстоява позицията си, но по легитимен начин. Иначе казано, правото да се придвижваш не е по-низше или по-висше от правото да протестираш. Едните граждани трябва да проявяват разбиране спрямо другите. Едните имат неудобство от едно, другите – ор друго, въпросът е доколко това се споделя като нагласа в обществото. Това можем да го проверим само на избори. Няма как 3-4 милиона българи да излязат по улиците и да викат, едните – "Долу", другите – "Горе". Просто няма да се чуем от целия шум. Ще трябва да има избори и там да видим кои тези са по-представителни. Според мен зимата ще изхаби много протеста. Ако той не успее да стигне в крайната си точка – предсрочни избори, зимата ще го смачка. Нещата, които предстоят – трудните социални моменти, трудните икономически моменти в последното тримесечие на годината, предстоящите ограничения, които неминуемо ще върнат пандемията в дневния ред – тези неща ще ни стресират и ще убият политическата острота на протеста, ще го превърнат в поредното мрънкане на фона на по-важни неща. Дали на това разчитат премиерът и управляващата коалиция, не знам. Би било цинично, ако е така, тъй като това е предвидим сценарий. Надявам се протестиращите да канализират енергията си в градивен протест, който да завърши легитимно и логически с предсрочни избори. Иначе, изхабявайки го, премиерът Борисов ще постигне собствените си цели. Освен, ако той също не съобрази факторите, които изброих – а смятам, че той го прави – и да предизвика избори.

Борисов: Даваме най-доброто на младите, за да ги обучим и да излязат после на протест

Очакваме важни решения?

Важните решения ще бъдат в точно тази посока – да се гарантира устойчивост при предстоящата трудна зима и невъзможност този процес да бъде обърнат. Това се пише политически актив и Борисов отива на предсрочни избори. Това е единият възможен. Другият е да понесе негативите от неуспех на тези мерки, усложняване на ситуацията и напролет със страшна сила да поеме политическата отговорност за това.

Възможен ли е втори кабинет на Борисов в рамките на това Народно събрание?

Технологично - да, но логически – не. Тръгне ли се към курс на предсрочни избори, е само щета да въртиш рулетката в парламента.

Доста политически лидери виждаме на протеста – някои от тях ще видим ли в следващото Народно събрание?

Единият от теи, които не виждаме на протеста, но го виждаме всяка вечер в ефира на собствената му телевизия може би ще го видим – Станислав Трифонов. Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на – едва ли. Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския и "Демократична България" ще влязат в парламента категорично – протестът усеща справедливост и най-сетне посока в техните искания, нещо което липсваше в предишните кампании. Българските граждани искат политиката да стане предвидима, искат да чуят обещания, които да се изпълняват. Българските граждани искат липсата на справедливост и несигурността да изчезнат. Българинът вече не се вижда като "народът" или "хората", а като гражданинът данъкоплатец, който търси отговорност и сметка.

Последвайте канала на

Novini.bg
7982 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар
Дикоф

2020.08.12 | 22:20

43
На политическата сцена ще има сериозен политик
Панайот

2020.08.12 | 22:16

42
Политиците трябва да ходят при народа ,защото когато народа тръгне да ходи при тях това става.Те захапят ли кокала се забравят кои и за какво ги е изпратил.

2020.08.12 | 16:58

17
Хр Иванов е новият Премиер.Щеви ... майката.

2020.08.12 | 21:12

41
Като отиде и на Буджака, може и да му повярвам....
SAMO EDIN VARIANT

2020.08.12 | 21:05

40
K:U:R za BSP i radeff!

2020.08.12 | 15:43

2
Кои хора искат избори? Един в Дубай, една от посрано 20 , един в Сърбия и няколко от следсвения арест. Нали секи ден минаваме и виждаме колко са. На кварталния турнир по бира и белот се събираме повече. Айде стига платени простотии.

2020.08.12 | 19:33

39
Ще гласувам за ГЕРБ! За пръв път! Категорично!
Костовист

2020.08.12 | 15:37

1
100тина платени лумпена тероризират София! Рейтингът на Бойко Борисов се качва. Костов, Радан и ген.Атанасов не подкрепят протеста. С две ръце ще гласувам за ГЕРБ! Христо Иванов се оказа агент на Решетников. За това се яви сам на изборите за да няма нито един десен депутат!

2020.08.12 | 19:31

38
докога

2020.08.12 | 17:09

19
гласувай и с ...... си работа, но нямат шанс

2020.08.12 | 17:00

18
Подкрепям!Факт!

2020.08.12 | 16:57

16
на майкати кутката се качва.Оставка маридери и кожудери.

2020.08.12 | 16:38

14
БАРБА ГАНЬОС НЯМА РЕЙТИНГ,ИМА САМО СЛУГИНАЖИ!!!
С всичките

2020.08.12 | 16:35

11
лумпени и простотиите които сътвориха "протестиращите" отблъскват народа и губят позиции. Няма да се изненадам ако на изборите, догодина март, хората гласуват масово за ГЕРБ .
Миял

2020.08.12 | 16:25

10
Христо Иванов се хвали ,че ще бъде силна опозиция.Ами за що беше цялата дандания като ще бъде опозиция.Да Спечели и да поеме ОТГОВОРНОСТ като стане управляващ.Да ама не . Няма да стане само дето ручаха ЖАБЕТАТА.
Миял

2020.08.12 | 16:16

9
И аз ще гласувам за ГЕРБ.Вън миризливите на чесън комуняги и Фатмака им от Б--я.

2020.08.12 | 16:05

8
Тоя Христо е мангал а циганина нрава неможе да си промени

2020.08.12 | 17:13

20
Какви са вариантите, намеренията или както искате наричайте мислите на Борисов, само той може да ви каже, а вие печелите от доверчивостта и глупостта на хората, паразити. Борисов ще направи това, което сметне за нужно за хората и държавата. Останалото е брътвежи от ваша гледна точка, ако имате изобщо някакво виждане за живота.

2020.08.12 | 19:31

37
Маймуновед

2020.08.12 | 17:58

24
Толкова безлична и приклекнала към гаврата-протест статия,че се срамувам от начина,по-който сайта обслужва една пропаднала кохорта политикани...Много жалко и поучително...

2020.08.12 | 19:30

36

2020.08.12 | 17:45

22
до година над 2 млн.честни и умни Българи ще гласуваме за ГЕРБ!

2020.08.12 | 19:29

35
Предпочитам

2020.08.12 | 18:43

30
"тиквата" пред лумпените на Божков,Маджо,Радев и отровното трио. Боко се оказа по прозорлив и за пореден път противниците му го подцениха. Само с парите на олигарсите и голата им амбиция не става. Предлагат други мутри,изхвърлят храна а има толкоз нуждаещи се,рушат обществен имот,тероризират редовите граждани... Личи терористичната школовка на БКП .
Да

2020.08.12 | 18:33

28
Днешните"умни и красиви" по "протестите" се оказаха хора от кол и въже. Щом "алтернативата"която предлагат е това,значи наистина остава ГЕРБ .

2020.08.12 | 18:29

27
ходи се прегледай ,или папкаш на софрата на герберите или не си наред
нещастно живеещ в центъра на София

2020.08.12 | 17:29

21
Абсолютно ясно е ,че всеки ден блокади на центъра на София ,блокади и по други градове ,провокации по пътища и магистрали само изнервят хората и наливат вода в мелницата на ГЕРБ. Софиянци съвсем изтрещяха и ако не е полицията да пази шепата "протестъри" (творящи золумите) сигурно от тях нямаше да са останали и парцалите. Изобщо няма да ме учуди ,ако на следващи избори ГЕРБ вземе абсолютно мнозинство в НС. Не бях гласувал за тях ,но след като "усетих" алтернативата на гърба си ,този път ще имат и моя глас.

2020.08.12 | 19:28

34
съсед

2020.08.12 | 19:24

32
Герб ще имат и моят (и на семейството ми) гласове ,полудяхме от пиянски простотии ,викове ,крясъци , фекалии и болкуци (с извинение ,ама тумбата несретници на Орлов мост ни дрискат в гардинките и вътрешните дворове ) ,положението вече е опасно за живота ,живеем в клоака заради тях !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини