Николова на спешна среща с представителите на германските туроператори у нас

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна НиколоваМарияна НиколоваМарияна Николова е родена на 16 септември 1975 г. Завършила е „Публична администрация и проведе спешна среща с представителите на германските туроператори у нас, след като немските власти издадоха предупреждения за пътуване за областите Благоевград, Добрич и Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството.

"Няма да допусна в нито едно място за настаняване – нито по Черноморието, нито във вътрешността на страната, да не се спазват мерките за безопасност", каза министър Николова по време на дискусията в к.к. Златни пясъци.

"Сега е моментът да ги привлечем с това, че сме сигурна дестинация, те да останат доволни от нас, за да могат да се върнат догодина, когато сезонът също се очаква да бъде тежък. В мое лице имате пълна подкрепа и знам, че заедно ще дадем най-доброто от себе си", съобщи министър Николова.

Марияна Николова: Необходима е кампания за популяризиране на историческото ни наследство по Черноморието

Министър Николова запозна присъстващите с предприетите от нея мерки относно издадените предупреждения за пътуване. Тя уточни, че още на 7 август е изпратила писмо до Министерство на външните работи, за предприемане на бърза реакция на висше дипломатическо ниво и за защита на българската национална позиция. Те трябва да бъдат сигурни, че случаите в старческите домове не рефлектират в курортите, категорична бе тя.

По време на разговорите бе обсъдена и възможността да се подсигурява директен трансфер на туристопотока към мястото за настаняване, с цел намаляване на физическите контакти и безопасно придвижване на гостите.

Вицепремиерът и туроператорите коментираха излъчения репортаж от к.к. Златни пясъци, в който по време на организирани забавления в нощни барове на открито не са спазвани въведените от българските власти противоепидемични мерки.

"Ще направим всичко възможно да противодействаме на всички черни реклами, защото от частни случаи не можем да вадим обща картина за държавата", уточни вицепремиерът.Тя цитира данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), които показват, че от 1 юни 2020 г. до 6 август 2020 г. пренощувалите немски туристи в местата за настаняване в цялата страна са малко над 34 хил., като най-голям брой са отседнали в Златни пясъци - 7 721, Слънчев бряг - 7 490, Албена - 2 581, София - 1 921, Варна - 1 875.

Според статистиката от началото на годината до 6 август 2020 г. пренощувалите граждани на Германия у нас в места за настаняване са над 48 хил. Също така за периода януари – юни 2020 г. на ГКПП са отчетени над 38 756 посещения немски туристи, което е спад от 82,5%.

Присъстващите уточниха, че те вярват на казаното от министъра и че не е страшно човек да бъде на почивка в България. Те предложиха да бъде създаден доклад за обстановката конкретно в курортите около Варна и да се предложат конкретни мерки. Трябва да убедим хората, че разпространението в област Варна и Добрич е клъстерно и по-конкретно в старчески домове, коментираха туроператорите. Според тях е нужда спешна реакция, защото в противен случай ще започне затваряне на хотели.

Вицепремиерът Марияна Николова се срещна с бизнеса в Поморие

Друго предложение бе да се промени методологията за отчитане на случаите с COVID-19. Туроператорите изразиха притеснения, че немският гражданин вярва на официалните данни от институциите и че докато се обявяват подобни цифри, няма да има положителен резултат за сектора. От своя страна министър Николова отговори, че ще инициира разговори с Министерството на здравеопазването, така че да се наблегне на факта, че България е с най-ниска смътност от коронавирус.

Коментари

 1. 2020.08.09 | 17:28
  изхрупаха за обяд
 2. 2020.08.09 | 15:54
  През цялото време с тях говорех на английски, но на околните им звучеше, като немски. Немците пък от своя страна си мислеха, че говоря български. Накрая никой нищо не разбра, ама аз си изпях песента и догодина ще чакам пак да дойдат. Дано работодателя само не падне, че....
 3. 2020.08.09 | 15:16
  Като варненец който познава много хора работещи на Златни пясъци знам за два хотела в които има по 30+ заразени от 150 човека персонал. Хотелите са отворени. Гостите са си там. РЗИ не го интересува. Тези с лекиъщте симптоми ходят на работа, някои са хоспитализирани. Предполагам, че е така навсякъде.
 4. 2020.08.09 | 14:20
  Ей пача, германците играха вчера мач от Шампионска лига без публика в Мюнхен, защото са взели проблема с вируса за много сериозен. А тука играят Големо уйно срещу Горно нанадолнище пред публика. Там имаше един протест, който полицията го смля от бой и арестуваха организаторите, защото не спазват противоепидемичните мерки, а тука ги оставихте един месец да правят каквото си поискат. Сега се чудите как да ги излъжете, че сме били безопасна дестинация, а пък вие сте били безкомпромисни относно мерките и вируса. Ти си позор, нищо не става от теб! Министър на туризма да не знае чужди езици? Ти шегува ли се, МА!?
  1. 2020.08.09 | 15:05
   Скрий се бе, де6ил! Не била виновна. Ами кой реши да пусне публика по стадионите? Сигурно съседа ми от кръчмата, нали? Кой седи и гледа като мaлoyмен как всяка вечер се скупчват стотици хора и не предприема нищо? Съседа ми от кръчмата ли казва на полицията да не ги пипа? Германците не са глупави. Глупав беден няма, от мен да го знаеш.
  2. 2020.08.09 | 14:53
   Това го кажи на съседа си в кръчмата, който философства, че такъв вирус няма и не спазва никакви мерки. А една пача от АБВ наскоро ми написа, че болниците пишели вируса на хартия. Министърката не ви е виновна, че сте прости парчета и дървени философи.
 5. 2020.08.09 | 14:47
  Do MUTRITE Golam Glat idva haaaä
 6. 2020.08.09 | 14:26
  Ей траверс, то да си министър да не мислиш, че е същото като да лапаш мекия xyй на Далавери Симеонов? Отивай да миеш чинии и да простираш прането, за друго не ставаш!
 7. 2020.08.09 | 14:21
  ДОГОДИНА
 8. 2020.08.09 | 14:04
  Ще им покаже сертификата си за excel и word и след това ще ги впечатли с английски език :D.
 9. 2020.08.09 | 14:02
  Хи им хире то ток то уоу ми беловетт колегиес
 10. 2020.08.09 | 13:58
  И на какъв език ще се разбира по-точно тази куковица-полиглот...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет