Цветозар Томов: Никоя политическа сила не управлява протеста

  • 23 юли 2020 08:57

  • 1941
  • 15
Цветозар Томов: Никоя политическа сила не управлява протеста
© БНТ

"Има твърде много хора, които нямат никакво доверие в това правителство, което е проблем". Това заяви в сутрешния блок на БНТ социологът Цветозар Томов.

Предвид факта, че хората не ходят всеки ден на протест, вероятно трябва да умножим броя на протестиращите по 4 или 5, за да разберем какъв е броят на реално недоволните от управлението, обясни той.

Когато едно правителство изкарва хората на улицата, това е ясен признак за крайна критична кризисна загуба на доверие в него.

Няма как да сравняваме с хората, които биха го подкрепили на избори, защото е все едно да сравняваме гласуващи с негласуващи. Ако правителството можеше да предизвика контра ефект, щеше да го предизвика на улицата, т.е. неговите привърженици биха излезли да го подкрепят, обясни Томов.

Протестиращи блокираха възлови кръстовища в София

Ако някой се колебае дали протестите в "Триъгълника на властта' са спонтанни или не, би трябвало да излезе една вечер по улиците на София и да види какви хора са навън и защо са там.

Според него това, което се вижда, е спонтанният протест на много хора срещу правителството, подпален от няколко действия, най-важните от които бяха акцията в "Росенец" и нахлуването на прокуратурата в Президентството.

"Това оголи обстоятелството, че силовите структури в държавата се подчиняват на частни интереси и предизвика много мощно негодувание", допълни социологът.

Той подчерта, че на този етап никоя политическа сила не управлява протеста. Темата за предсрочни избори е свързана с това дали хората ще се успокоят и приберат по домовете си. Не бива да забравяме и че сме в утежняваща се епидемия.

По думите му има достатъчно основания да се иска не повече от 50 човека да се събират на улицата, а това няма как да стане и правителството не може да го направи. В момента ни трябва правителство, в което да има необходимият санитарен минимум доверие на хората, за да се успокои обстановката.

При добра воля от страна на политиците и институциите в България, предсрочни избори могат да се проведат през октомври, когато епидемичната обстановка все още няма да се е влошила крайно, отбеляза Томов.

Ананиев: Ще дойде момент да се седне на масата с протестиращите

"Ако правителството смята, че за страната е по-добре то да управлява, с това поема много тежката отговорност да не допусне много тежка медицинска и икономическа криза през лятото, есента и зимата", каза той и допълни, че на власт трябва да бъде този, който може да успокои хората и да ги прибере по домовете им, така че да не застрашава здравето и оцеляването им.

"Едни избори ще дадат легитимност на следващото правителство. То може да е пак на ГЕРБ, но хората няма да излязат срещу него, защото току-що са гласували".

При предсрочни избори през октомври няма как да има машинно гласуване, призна Томов, като допълни, че този въпрос можеше да бъде решен много преди коронакризата.

Последвайте канала на

Novini.bg
1941 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Гражданска позиция

2020.07.23 | 12:05

15
Уважаеми другарю Томов, Кой прави протести по време на пандемия? Чувате ли се какво говорите! Правителството щяло ако имало възможност да изкара контра протест? Светът е пламнал от вируса,хора умират и то повече от 600000 ( John Hopkins university) данни) Да 85 %оъ хората го изкарват леко или без симптоми,но 15% го карат тежко ,и дори летално! Кое правителство разумно би изложило хората които ги подкрепят на риск и ги изкарат на улицата? Цялото общество има задължения към тези 15% хора които са със най висок риск от корона вирус пандемия та.Нсшите действия засягат всички около нас! Тези младежи,който претендират за интелигентни и учили във Ееропа.,бих ги попитал защо не станат доброволци и помогнат на изнемогващи болници,или доставят лекарства и храна на възрастни хора и на социално слаби хора? !Да хвърлят тонове тоалетна хартия и някой друг да им я чисти.Претендират че искат да опазват околната среда???? Да се спира метро,което излага на риск живота на невинни хора ,да блокират движението и да нарушават гражданските права на другите хора! Това е всичко друго но не и демокрация!
a

2020.07.23 | 12:00

14
И аз съм недоволен. Но нека някой да каже КОЙ ще управлява по-добре по дяволите! Никой не смее да излезе напред и да каже дайте на мен кокала...
познаващ добре червената СГАН

2020.07.23 | 11:51

13
Червените партизани продължават най-нагло в стария стил на БКП да поучават българския народ и да остроумничат. Червеният професор -наглец иска да предизвика контрапротести, за да се зараят още повече българи! Тук прозира истинският план на соросоидите и руските им помишници за унищожението на българската нация! Избирателите на ГЕРБ не са малоумна тълпа, управлявана дистанционно от някой пентхауз в Дубай! И НАЙ-ВАЖНОТО - ГЕРБ пази и защитава хората на БЪЛГАРИЯ, живота на истинските строители на модерна БЪЛГАРИЯ! Не може да призоваваш за масови протеси по време на ПАНДЕМИЯ! В това се вижда ОГРОМАТА разлика между иностранците от БСП и БЪЛГАРСКАТА партия ГЕРБ! ЖИВОТЪТ на БЪЛГАРИТЕ СТОИ над жаждата за власт и пари!
Математик- АНТИКОМУНИСТ

2020.07.23 | 11:31

12
Другарю професор на БСП, ако вашата теза, че общата СУМАТА на недоволни от това правителство в БЪЛГАРИЯ е 4-5 пъти повече от тази на протестиращите, то това би означавало че говориме за АБСОЛЮТТНИ маргинали! Дори да приемем, че на протестите отиват 10-20 000 души, Въпреки , че те НЯМАТ реално и 5 000, но да допуснеме, че са 20 000 Х 5 = 100 000! Другарю професор, това прави точно 1, 449 % от общото НАСЕЛЕНИЕ на РБ от 6 900 000 за 2019! НЕ може 1-2% процента да налагат вижданията си за държавност на 98% ! Това е възможно само в СЕВЕРНА КОРЕЯ и РУСИЯ!
ПРЕД ТЕЛВИЗОРА

2020.07.23 | 11:07

9
ПРОТЕСТЪРИ ВЕЧЕ ВИ ПРЕБРОИХА ! ХВАЩАЙТЕ СЕ НА РАБОТА И НЕ ХЛЕНЧЕТЕ !

2020.07.23 | 11:28

11
ДГД преброителите!
до червения ТОМОВ

2020.07.23 | 11:16

10
Другарю ТОМОВ, 1. вие явно не гледате собствената ви партийна телевизия, БСТВ на БСП, която въодушевено предава пряко т.нар. антиправителствени протести и дава думата на знайни и незнайни активисти на БКП-БСП! Другарят СИмов е непрекъснато там и безнаказано сипе спосранските си л.айна по правителството! 2. НЯМА друга държава, дори във ФРАнция или ГЕРмания, в която ЗАКОННО избрания министър-председател да бъде заплашван от ТЪЛПАТА на МАЛЦИНСТВОТО със съд, смърт и бесилка и при това на тези ОЛИГОФРЕНИ да не им се случва НИЩО! 3. Толкова за мантрата, че в България нямало свобода на словото! НЕ, ами чиста СВОБОДИЯ на словото има в БЪЛГАРИЯ! И тази свободия започва от наглите наследници на най-античовешката и Антибългарска ПАРТИЯ - БКП-БСП! Шпионинът и национален предател Радеффф нарича Главната прок.уратура на РБ мафия, избирателите на МНОЗИНСТВОТО В НС мутри, Вождистката на убийците на българската нация след 1944 от БКП-БСП, приватизаторката- измамница НА милионнотежкото предприятие Техноимпекс, Нинова, говори от трибуната на НС за сваляне на управляващите, съд и затвор! Това е шизофрения! Паралелната държава иска да унищожи поред очите на СВОДНИЯ, ДЕМОКРАТИЧЕН СВЯТ БЪЛГАРИЯ! ТОВА Е ТЕРОРИЗЪМ, ЧЕРВЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОРИЗЪМ!
Този "експерт"

2020.07.23 | 11:03

8
е от БСП. Щом той казва че "никоя партия не управлява протестите" остава варианта че Божков ги командва(през мрежата както сам се изкефи) . Честито на "честните и справедливи протестиращи"...
Да бе да вярваме ти

2020.07.23 | 10:51

7
Черепашки и Мурзилки на протеста! Нас червеното знаме събра, Нас не ще ни уплаши врага, Ние сме червените плазмодии, От тук та чак до Сибир и Москва!
73

2020.07.23 | 10:12

6
Протеста се управлява от парите на Божков. Фигуранта е от цирка на Решетников интересите им се припокриват да няма ред и закони

2020.07.23 | 09:58

5
Руският наместник Радев стриктно изпълнява нарежданията от Москва, но няма да успее да дестабилизира страната!

Добави коментар

Водещи новини