Ивелина Василева отговари на тревогите за застрояването на Черноморието

26 юни 2020 16:51

© Булфото, архив
790 2

Председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева направи изявление във връзка с Закона за биологичното разнообразие.

Поводът е назрялото недоволство срещу отслабената защита на "Натура 2000". Преди ден в столицата, а и в други градове на страната, се организираха протести под наслов "Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!". 

Ние сме готови да чуем мнението и становището на всички заинтересовани страни. ГЕРБ ще инициира във вторник Кръгла маса, обяви Василева.

Тя подчерта, че целта е да се установи активна система за управлението на мрежата Натура и нейните зони.

Василева отрече, че законопроектът не предвижда намаляване обхвата на Натура 2000. Тя оповести, че няма да подкрепи промените между първо и второ четене, внесени от Валери Симеонов.

Законопроектът за биологичното биоразнообразие бе внесен в парламента през март и е приет на първо четене. В него се посочва, че целта е да бъде усъвършенствана нормативната уредба чрез прецизиране на отделни разпоредби, намаляване на административната тежест и съотнасяне на новия подход за управление на Натура 2000 в България и в приложимия специален закон – ЗБР. Във връзка с това с проекта на Закон за изменение и допълнение на ЗБР се правят следните основни промени:

Въвежда се правомощие за министъра на околната среда и водите за разработването на Национална приоритетна рамка за действие за Натура 2000 съгласно изискванията на чл. 8 от Директива за местообитанията - на министъра на околната среда и водите  се определя правомощие за разработването на Национална приоритетна рамка за действие за Натура 2000, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет.

Novini.bg
790 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
то и триковете им

2020.06.27 | 17:18

23811
вече не хващат декиж
Българин

2020.06.26 | 21:20

23001
ХИТРИ ТРИКОВЕ НА ГЕРБ ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ НА ГЛАСОВЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ!!! НФСБ ПРЕДЛАГА НЕЩО, КОЕТО ВЗРИВЯВА ЕКОЛОЗИ И НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ И ИДВАТ “УМНИТЕ“ ГЕРБЕРИ, КОИТО НЕ ГЛАСУВАТ ЗАЩИТАВАЙКИ НАТУРА2000 !!! АМАН ОТ ЕЛЕМЕНТАРКОВЦИ СЛУГИ НА ТИКВОНИЙ, ЗА ЧИИТО ЗАПЛАТИ И КРАЖБИ РАБОТИМ ДЕНОНОЩНО!!!

Добави коментар

Водещи новини