БСП дава Андрей Иванов и Общинска банка на Комисия за конфликт на интереси

  • 09 април 2012 13:22

  • 865
  • 0
БСП дава Андрей Иванов и Общинска банка на Комисия за конфликт на интереси
©

В рамките на деня общинските съветници от БСП София ще входират сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В него сме описали обстоятелствата и фактите около кредита, получен от сина на бившия председател на Столичния общински съвет – Андрей Иванов от Общинска банка. Това каза на пресконференция общинският съветник от БСП Жельо Бойчев.

"Този случай е изключително неприятен за авторитета на София и на целия Столичен общински съвет", каза той. „Столична община се явява мажоритарен собственик на Общинска банка, председателят на Столичния общински съвет – Андрей Иванов в правомощията си да представлява Общинския съвет, и на база на решение на съвета от 14 юли 2011 г., е упълномощен да свика извънредно Общо събрание на банката. Нещо, което той не направи”, каза Бойчев.

"Имахме питане по този въпрос тогава и сега разбираме каква е причината да не бъде свикано това Общо събрание и така миноритарният акционер Христо Ковачки да продължи още няколко месеца да бъде реално човекът, който управлява Общинска банка", посочи Бойчев.

"Всички опити на Столична община да си върне контрола над банката бяха саботирани с процедурни действия и хватки. Сега разбираме и мотива на Андрей Иванов, защо го е правил, тъй като провалянето на едно Общо събрание, означава още няколко месеца тази процедура да се върти", обясни още общинският съветник.

„Има достатъчно основание Комисията по конфликт на интереси да образува производство и да се произнесе относно упражняването на правомощията на Андрей Иванов и наличието на конфликт на интереси”, каза Георги Кадиев.

„Столична община и ръководството на Общинска банка са сменени от няколко месеца. Ще поискаме от кмета Йорданка Фандъкова и от председателя на Общинския съвет Елен Герджиков да извършат проверка на всички факти и обстоятелства относно отпускането на този кредит и да получим отговор дали са спазени всички процедури и цялата хронология по случая”, посочи още Бойчев.

Последвайте канала на

865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини