Николай Василев: Парите на данъкоплатците не падат от небето, за да се раздават на всеки

  • 04 май 2020 18:53

  • 1787
  • 7
Николай Василев: Парите на данъкоплатците не падат от небето, за да се раздават на всеки
© БНТ

Като гледаме как се развиват нещата по света, от медицинска гледна точка България взе мерки рано и ситуацията у нас е сравнително добра.  Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на икономиката Николай Василев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32996

От икономическа гледна точка, в момента страдат най-много бизнесът и работещите хора, а не публичният сектор.

По отношение на икономическите мерки подкрепям мярката 60/40. Ако държавата плаща 100%, както искат някои, тя трябва да поеме целия товар, а бизнесът нищо, което не е справедливо. По-скоро трябва да се дават пари на хора, за да работят, а не на хора, за да си стоят вкъщи, заяви той.

Ако вървим към приключване на медицинската криза, бих се радвал да приключим с минималистичен вариант на държавните разходи. Упражнението с раздаването на пари не е много просто. Тези пари не падат от небето, това са парите на всички данъкоплатци. Те трябва да бъдат върнати обратно в бюджета после, посочи Василев.

Сачева: Мярката 60/40 работи, няма как държавният бюджет да замени работещия сектор

България, като малко задлъжняла държава, може да се справи добре в настоящата ситуация на фона на цяла Европа.

Ако кризата не е чак толкова дълбока, държавата може да се размине със специални разходи за десетки или стотици милиони и да не се стигне до вземане на милиарди нов дълг, смята бившият министър на икономиката.

Светът посрещна изключително неподготвен тази ситуация и по целия свят има дефицит на добри мерки. Според мен държавата трябва да бъде в режим повече спестяване и по-малко харчене. Смятам, че е неправилно в средата на годината да се променят данъчните ставки, каквито предложения има от някои браншове, коментира той.

Дори днес да се намери ваксина, неизбежно е светът да има най-голяма рецесия от много време насам.

Не само по медицински причини, а заради трайна промяна в поведението на хората – например по-малко почивки, по-малко ходене по заведения и т.н. Ако България излезе от пандемията със здрав бюджет и получи покана за чакалнята на Еврозоната, може да излезе по-здрава от други европейски държави, каза още Николай Василев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1787 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
MAPШ БЕ

2020.05.04 | 19:02

1
ОТКЪДЕ ИЗПЪЛЗЯ ТАЯ НЕВЕСТУЛКА ???????????????
Професионалист

2020.05.05 | 01:48

7
Този да не се обажда. Унищожи линията Червен бряг - Оряхово, а релсите (немска стомана от преди 120 години) моментално бяха продадени. Сега хората се чудят как да се придвижват. Освен всичко тази теснолинейка бе една атракция, която не пречеше не никого. Язък!

2020.05.04 | 22:49

6
Да т’ ба ма***та!

2020.05.04 | 21:35

5
А , бе , къде намирате тези продажни боклуци ! ?
Моля

2020.05.04 | 20:11

4
Щаб от икономисти моля!Всяка стотинка ще се гледа под микроскоп!

2020.05.04 | 20:00

3
ей заради това от днес нататък ще ме хвенете за к.у.ра крадци мизерни.никакви данъци и осигуровки с изключение на здравна!ще си променя договора и край.аз няма да храня хайлазите от администрацията и вас начелос корнелата и тиквата.няма вече квото беше беше!!
един

2020.05.04 | 19:12

2
Парите може да се раздават само на ваши хора,а да се събират от всички,нали така мекере комунистическо."Държавата трябвало да прави икономии сега",икономии драги ми комунистическо пешлеме,се правят когато има,а не когато няма,това поне не научили в Англия?!Прахосвахте милиарди по Белене,Булгартабак и разни други далавери,напълнихте си джобовете,и сега да спестяваме,вие може да държите с гладните,мекере комунистическо!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини