Решено - държавата поема и осигурителните вноски по схемата 60/40

  • 06 април 2020 23:44

  • 24391
  • 2
Решено - държавата поема и осигурителните вноски по схемата 60/40
© Novini.bg

Парламентът прие окончателно промени в закона за мерките и действията при извънредното положение. Предвижда се до отмяната му партиите да не получават субсидия от държавата.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По мярката 60/40 държавата поема и осигурителните вноски, които се дължат от страна на работодателите, гласуваха депутатите. Пълно или частично ще могат да се освобождават от наем ползвателите/наемателите на държавни или общински имоти до края на извънредното положение.

Държавата поема осигуровките по схемата 60/40. Намаляват и глобите за "разходка в парка"

При забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции, включително когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции или трети лица, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки. Задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не могат да бъдат изземвани вещи. За срока от 13 март до отмяна на извънредното положение спират да текат давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.

Депутатите намалиха глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки. За разходка в парка глобата ще е от 300 до 1000 лева, при повторно нарушение от 1000 до 2000 лева. Досега нарушителите се наказваха с 5000 лева. Запазва се обаче глобата за нарушаване на карантината от 5000 лева. Когато нарушението на ограниченията по време на извънредното положение е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 5000 лева. Досега санкцията беше 15 000 лева, припомня БТА.

Комисията по правни въпроси даде възможност да се намалява размерът на наемите за държавни имоти

Туроператорите ще могат да предлагат ваучери за компенсация. Ако пътуващият не се съгласи, парите трябва да бъдат върнати след отмяна на извънредното положение.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
24391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
След дъжд качулка

2020.04.07 | 00:12

1
Кажете го на 30-те хиляди освободени дотук, защото работодателите не искат да им плащат осигуровките в месеци на ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ. Както и на онези, които ще бъдат освободени, понеже работодателите им не са се запознали със ситуацията и гласуваните промени, не че са виновни горките работодатели, след като нищо никой не им налага принудително, все пак е демокрация - всеки си прави каквото си иска било то извънредно, или не. В Европа сме все пак, да уважаваме демократичните ценности...
БАЙ СТАВРИ

2020.04.07 | 00:27

2
Изчакахте част от дребния бизнес да си освободи хората, сега спасявате този на олигархията. Добра стратегия, парите отиват където "Трябва" като се освобождават нишите...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини