НФСБ внесе в НС своите предложения по Закона за мерките и действията при извънредно положение

  • 05 април 2020 16:27

  • 743
  • 2
НФСБ внесе в НС своите предложения по Закона за мерките и действията при извънредно положение
© Булфото (архив)

НФСБ внесе в Народното събрание своите предложение по Закона за мерките и действията при извънредно положение, с които предлага промени, даващи реални облекчения за малките и средни фирми и реална възможност те да запазят необходимите работни места. Това съобщи пресцентърът на партията.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

От НФСБ предлагат държавата да поеме 60 процента от осигурителния доход на останалите без работа, без да се плащат осигуровки от работодателя. Защото най-тежкият удар от епидемията в икономически аспект поема малкият и среден бизнес, който е тръгнал да свива производството, а за много браншове - да спре и изцяло своята дейност. С всички негативни последствия по плащането на: обезщетения на съкратените работници, разходите по замразяването на обекти и най-вече - изплащането на краткосрочни кредити, особено в областта на туризма.

Депутатите от НФСБ даряват половината от заплатата си за борба с коронавируса

НФСБ предлага също от въпросната държавна компенсация да имат право да се ползват и служителите с намален работен ден за останалата част от деня.

Магистър-фармацевтът да може да заменя с изричното съгласие на пациента скъпи лекарства с евтини, доказали ефективността си генерици /лекарства, за които са отпаднали сроковете за лиценз и патенти, но които са доказали с годините своето действие, като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др./ Това ще бъде реална финансова помощ за по-бедните, особено за пенсионерите в днешната тежка ситуация и в същото време - сериозен удар срещу лекарствената мафия, посочват от партията.

Деница Сачева: Мярката 60/40 защитава интересите и на работодателя, и на работника

НФСБ предлага удължаване на срока за лицата, започнали процедура по ТЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност/ вид и степен на увреждане, която все още не е завършена. Предложението е тя да бъде удължена до края на извънредното положение, плюс още два месеца.

Следващото предложение дава възможността за времето на извънредното положение да се предостави възможност и на биолози, биохимици, медицински лаборанти да извършват имунохроматографски скринингови тестове. Това е необходима мярка, защото по официална справка на БЛС към 2018 г. има огромен недостиг на специалисти, които да извършват тестовете - специалистите - вирусолози, които единствено към момента могат да извършват имунохроматографски скринингови тестове, са само 60 за цялата страна.

От НФСБ са на мнение, че в този тежък период държавата трябва да разработи и задейства мащабен план за изграждане и завършване на големи инфраструктурни проекти в пътното строителство, енергетиката, ВиК, язовирите. Така ще се разкрият хиляди работни места и едновременно с това ще се създаде принадена стойност и така необходимата за развитието на държавата инфраструктура.

"Мярката е реална помощ за държавата, а не просто даване пари на калпак, без каквато и да е остатъчна полза", коментират от партията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
743 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.04.05 | 22:39

2
Бедните и пенсионерите ще се лекуват с евтини лекарства,а вие богопомазаните със скъпите внесени специално за вас,браво наистина сте загрижени за бедните

2020.04.05 | 17:32

1
ГРОЗЕН ЧЕРЕН ДЯВОЛ.САМО КАТО ГО ВИДЯ И МИ СЕ ПОВДИГА ОТ НАГЛАТА МУ ГРОЗНА,ЧЕРНА МОРЛА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини