Трайчо Трайков: Втечненият газ през Грузия ще ни струва милиарди

  • 03 април 2012 08:39

  • 4781
  • 2
Трайчо Трайков: Втечненият газ през Грузия ще ни струва милиарди
©

От 2009 г. се работи за проекта за компресиран газ, докато румънците се стремят към проект за използване на втечнен газ от Азербайджан през Грузия. Това заяви пред БТВ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

Разликите са в обема, който може да се пренася с кораби. При компресирането се пренася по-малко газ, но станциите за втечняване и регазификация са изключително скъпи, говорим за милиарди и ние нямаме подобна възможност, посочи Трайков. Азербайджан предпочита сухоземния маршрут и това е алтернатива ако не бъде постигнато съгласие с Турция. И при компресирането и при втечняването обаче цената е по-висока от използването на газопроводи, уточни ексминистърът.

Напълно постижимо е до 2018 г. да започне работа новият седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Що се отнася до реактора е възможно да се продаде реактора поръчан на руснаците, който е 2+ и да се поръча нов реактор от поколение 3+. Евентуалните купувачи могат да бъдат руски ядрени централи, посочи Трайков. При тази цена на газа, газовата централа в Белене няма да бъде рентабилна ако бъдем задължени да изкупуваме електроенергия от там. Що се отнася обаче централата да бъде използвана за подпомагане на ВЕИ-та в България, Белене може да бъде използвана и да се активира при необходимост, посочи Трайков.

Във връзка с критиките на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, че е поставил капани пред своя наследник Делян Добрев Трайков уточни, че така наречените капани се оказали достижими цели. Бившият министър посочи като правилно решението за АЕЦ „Белене“. Цената на газа също беше намалена с повече от 10%, така че това също беше постижима цел, посочи Трайков. Надявам се някой да не търси причините за отстраняването ми със задна дата, сега е време за надграждане, посочи бившият министър на икономиката. Той цитира и първия си работодател, който го посъветвал, че живота не е справедлив и ще получава не това, което заслужава, а това, за което се е договорил.

Слуховете, че ще ходя в "България на гражданите" на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 се пускат от други телевизии, не от БТВ, така дипломатично Трайков отклони въпроса дали ще се присъедини към експертния екип на формацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
4781 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.04.03 | 19:59

2
Или ако трябва да цитираме фатмака-цар, звучи:"Максимално добре е идеално, но това едва ли е реално."
Фокуси

2012.04.03 | 19:58

1
Явно всички в управлението са за 4–ти километър. Неможе вчера да ни говорят едно а днес обратното. Евтиният вчера газ от Грузия, днес ще ни струва МИЛИАРДИ. Експерти казват, че за да се лицензира площатка за 7–ми блок ще са нужни 5–6 г. – Трайчо "Напълно постижимо е до 2018 г. да започне работа новият седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Европа е дала лиценз за АЕЦ–Белене те се напъват за Козлодуй. В цял свят отхвърлят и забраняват добива на шистов газ, те се напъват за проучване. С две думи НЯМА ДА БОЛИ – те ще напънат малко – ние ще охлабим малко и готово.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини