Младен Маринов се срещна с колегата си от германската федерална провинция Свободна държава Бавария

  • 24 февруари 2020 15:26

  • 376
  • 0
Младен Маринов се срещна с колегата си от германската федерална провинция Свободна държава Бавария
© МВР

Министърът на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС, проведе работна среща с Йоахим Херман - държавен министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария, който е на посещение в България по покана на българския си колега, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По време на разговорите двамата министри обсъдиха важни въпроси от европейския дневен ред и направиха преглед на двустранното сътрудничество. „България и Бавария отдават голямо значение на въпросите на сигурността на ЕС. Доброто и резултатно сътрудничество между двете страни допринася за общата европейска сигурност“, заяви след срещата министър Маринов. Той изрази удовлетворение от конструктивен разговор -  между двете държави няма открити въпроси по отношение на сигурността, а оперативното сътрудничество е на изключително високо ниво.

Борисов се срещна с държавния министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на Свободната държава Бавария

Българският вътрешен министър запозна баварския си колега с действията, които страната ни предприема за гарантиране сигурността на външните граници на ЕС и отбеляза приноса на Германия в тази област, включително с участие на германски полицаи в мисиите на Фронтекс, техническа помощ и обучителни дейности. В този контекст министър Маринов отново заяви подкрепата на България за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията, който да намери баланс между отговорност и солидарност предвид предизвикателствата, пред които се изправят държавите на първа линия.

„Българският принос за охрана на външната граница на ЕС е изключителен пример за това как трябва да бъдат защитавани границите на Съюза“, подчерта Държавният министър на вътрешните работи, спорта и интеграцията на германската федерална провинция Свободна държава Бавария Йоахим Херман. Той отбеляза много доброто сътрудничество във всички сфери на сигурността между България и Бавария, включително и на оперативно ниво.

В хода на разговорите бе обменена информация и за приоритетите в сферата на борбата с организираната престъпност, наркотрафика, контрабандата, трафика на хора и други области от взаимен интерес. Отбелязано бе и успешното взаимодействие на двете страни като координатори на приоритетна област „Сигурност“ на Дунавската стратегия за развитие на сътрудничеството в сферата на граничния контрол, борбата с тероризма, върховенството на закона. Отчетени бяха и конкретните резултати, които вече дава и съвместна дейност по противодействието на трафика на културно-исторически ценности - перспективна област за засилено сътрудничество, изведена по време на срещата между двамата министри в Мюнхен. Кръгла маса, посветена на тази тема, ще се състои по-късно днес в София, на която България и Бавария ще споделят опит в сферата. Акцент по време на срещата бе поставен и върху последователната подкрепа на България за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани, която ще допринесе за по-голяма сигурност в региона.

Маринов за коронавируса: Притеснително е, че дойде в Европа. Трябва да действаме бързо

В рамките на срещата министрите Маринов и Херман дискутираха и въпроса, свързан с новия коронавирус. Споделено бе становището, че са необходими навременни, ефективни и общи действия както на национално, така и на европейско ниво за ограничаване на разпространението на вируса в Европа. В този смисъл министър Маринов сподели, че на извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, свикано от министър-председателят Бойко Борисов, ще бъдат докладвани всички мерки от министерства и институции за подготовка на България за ефективно действие при наличие на застрашеност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини