Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за туризма

  • 12 февруари 2020 13:41

  • 282
  • 1
Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за туризма
© Булфото (архив)

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Закона за туризма.

В шестмесечен срок от влизането им в сила Министерският съвет следва да приеме наредбата за националните курорти. С нея ще се уредят критериите, на които следва да отговарят курортите, за да бъдат обявени за национални, както и организацията и управлението на туристическите дейности на територията им.

В шестмесечен срок трябва да бъде издадена и наредбата по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за условията и реда за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани.

С приетите изменения се регламентира регистрацията на ски училищата и правилната и безопасна техническа експлоатация и поддръжка на плувните басейни - самостоятелни или прилежащи към места за настаняване.

Депутатите обсъждат на второ четене промените в Закона за туризма

Предоставянето на услуги по обучение на туристи по снежни спортове ще се извършва от ски училища, вписани в Националния туристически регистър. Туристическа дейност като ски училище ще може да извършва регистриран търговец или юридическо лице с нестопанска цел, което има право да предоставя спортни услуги съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, не е в производство по несъстоятелност или в ликвидация и има персонал за обучение по снежни спортове.

Христо Проданов от левицата възрази срещу приравняването на ски учителите със ски треньори. Той посочи, че треньорът се занимава със спортисти с цел постигане на високи резултати, докато работата на ски учителя е да научи един аматьор да кара ски и затова не е необходимо да отговарят на едни и същи условия. Рискуваме отново да променяме закона в тази част, защото може да има недостиг на ски учители, предупреди Проданов.

В срок до една година от влизането в сила на измененията лицата, които извършват дейност като ски училище, трябва да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона и да представят в Министерството на туризма съответните документи за вписването им в Националния туристически регистър.

Няма да се иска съгласието на съседите за регистрация на апартаменти или стаи за гости

На работодател, който наеме неправоспособен екскурзовод, планински водач или ски учител, ще се налага имуществена санкция в размер 2000 лв., при повторно нарушение - 4000 лв., реши парламентът.

На лице, което предоставя туристически услуги в некатегоризиран или нерегистриран туристически обект ще се налага глоба в размер от 500 до 5000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. При повторно нарушение глобата ще е в размер от 5000 до 8000 лв., съответно имуществена санкция в размер от 10 000 до 15 000 лв. Издадените до влизането в сила на тези промени удостоверения за категоризация на стаи за гости и апартаменти за гости запазват действието си до изтичането на срока им, записаха още депутатите.

Последвайте канала на

Novini.bg
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
240 Ай дука ни докараха до тука

2020.02.12 | 14:17

1

Как така на"второ четене",като повечето от тях едва сричат,а някои от тях са с "уСловно" образУвание!?

Добави коментар

Водещи новини