В МВнР получили писмото, с което ВСС иска от САЩ допълнителна информация за решението за Андон Миталов

  • 07 февруари 2020 16:44

  • 781
  • 2
В МВнР получили писмото, с което ВСС иска от САЩ допълнителна информация за решението за Андон Миталов
© Фейсбук

МВнР е получило днес писмо от председателстващия съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Лозан Панов, което съдържа решение на ВСС, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

От там информират, че, съгласно една от точките на решението, съдийската колегия на ВСС чрез МВнР би желала да получи от американската страна допълнителна информация относно оповестеното решение за налагане на забрана за влизане в САЩ на Андон Миталов, съдия в Специализирания наказателен съд.

Припомняме ви, че в сряда стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Оповестиха кой е българинът със забрана да влиза в САЩ

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание вчера съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.

Последвайте канала на

Novini.bg
781 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
1

2020.02.07 | 17:19

2

Няма нужда да отговарят американците, министърът вече реши да уволни съдията. А от утре чака да му дадат медал за вярност.

2020.02.07 | 17:10

1

ВСЕ БИВШИ ВОЕННИ И МИЛИЦИОНЕРИ РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ. РУСОФИЛСКИ ПРЕДАТЕЛИ И БОКЛУЦИ.

Добави коментар

Водещи новини