Парламентът забрани употребата на процесуални действия, които не са съобразени с добрите нрави

  • 05 февруари 2020 12:46

  • 485
  • 0
 Парламентът забрани употребата на процесуални действия, които не са съобразени с добрите нрави
© Булфото (архив)

Забрана за употреба на процесуални действия, които не са съобразени с добрите нрави, гласува парламентът. Депутатите единодушно приеха на първо четене промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК, предложени от БСП. Така се създава правен механизъм, който да обезпечи дейността в съдебната система чрез въвеждането на забрана за употреба на процесуални действия, които не са съобразени с добрите нрави и които изразяват грубо неуважение към съдебната система, съда и страните в процеса.

Ако подкрепим законопроекта, ще започне обща дейност на НС, с която ще направим така, че съдебната зала да стане онова място, където хората търсят и получават справедливост, а магистратите ще имат всички инструменти, за да покажат на хората къде точно са отишли, мотивира предложенията Крум Зарков от левицата, един от вносителите.

Вижте какви закони ще приемат депутатите през седмицата

Проектът предлага създаването на общо правило, приложимо за всеки етап от процеса. Според него употребата на груби и нецензурни думи, обиди и заплахи ще има за последица процесуалното действие да се смята за неизвършено, като например, при подадена искова молба с обидно съдържание се предвижда тя да се връща на подателя.

Промените допълват предприетите законодателни промени в Закона за съдебната власт, с които се забранява използването на заплахи, обидни и нецензурни думи или квалификации в съдебните производства, пишат в мотивите си вносителите.

Последвайте канала на

Novini.bg
485 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини