Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи

  • 05 февруари 2020 12:24

  • 344
  • 0
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи
© Булфото (архив)

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи. Измененията отразяват изискванията на законодателството на ЕС в регулаторната рамка в областта на предоставянето на платежни услуги, както и актуализират и прецизират правната рамка в областта на упражняване на платежния надзор.

С промените се обезпечава регулярното получаване на информация от доставчици на услуги, които извършват дейност в ограничена мрежа, или от доставчици на електронни съобщителни мрежи или услуги, както и необходимост от регламентация на реда за вписването им в Регистъра на Българската народна банка.

Лице, което придобие три или повече от три на сто от акции/дружествени дялове или права на глас по акции/дружествени дялове в платежна институция, лицензирана от БНБ, уведомява БНБ за това в 7-дневен срок от придобиването и прилага необходимите документи, определени с наредба на БНБ, записаха в закона депутатите. Същите разпоредби ще се прилагат и при придобиване на три или повече от три на сто от акции/дружествени дялове или права на глас по акции/дружествени дялове в дружество за електронни пари.

НС ще разгледа на второ четене промени в Закона за защита на потребителите

Българската народна банка може да лиши временно от право на глас акционер и/или съдружник с квалифицирано участие в капитала на платежната институция и/или му нареди писмено да прехвърли притежаваните от него акции/дружествени дялове в срок до 30 дни, когато с дейността или влиянието си върху вземането на решения лицето може да навреди на надеждността или сигурността на платежната институция или на предоставяните от нея платежни услуги, реши още парламентът.

Румен Гечев /"БСП за България"/ посочи, че има двусмислие в текста и поиска да се уточни, че БНБ може да лиши акционер от право на глас временно - до 30 дни, но предложението му не беше прието.

С измененията в Закона се регламентира и извършването на сетълмент на определени платежни операции с карти в лева в платежната система RINGS, произтичащо от съображения за сигурност и ефективност на платежните системи, както и избягване на формиране на валутно-курсови разлики. Предвижда се тези промени, свързани с клиринга и сетълмента на платежни операции с карти в левове, да влязат в сила в шестмесечен срок от обнародване на измененията.

Последвайте канала на

Novini.bg
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини