Екатерина Захариева прие Мевлют Чавушоглу на първо официално посещение в България

  • 31 януари 2020 15:08

  • 346
  • 0
  Екатерина Захариева прие Мевлют Чавушоглу на първо официално посещение в България
© МВнР

Задълбочаването на сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и търговията, сигурността и борбата с тероризма, ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка, както и актуални въпроси от дневния ред на Европейския съюз бяха сред основните теми на разговор между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и турския й колега Мевлют Чавушоглу, който е на първото си официално посещение у нас.

„Щастлива съм да Ви посрещна в София след множеството срещи помежду ни на различни международни форуми. Радвам, че точно аз съм Ваш домакин на първото Ви официално посещение у нас – обърна се към колегата си министър Захариева. - Между нашите две държави съществува приятелство и устойчиво сътрудничество. Това партньорство и приятелство постоянно се разширява. То се основава на принципите на добросъседство, доверие и взаимно уважение. Турция е наш съсед, съюзник в НАТО и много важен партньор в борбата с незаконната миграция, с тероризма и радикализацията.“

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изрази още веднъж съболезнования във връзка със неотдавнашното земетресение в Източна Турция, като поднови предложението за помощ от страна на България, изразено от нея пред колегата й още в първите часове след труса на 24 януари.

Екатерина Захариева: Българите, живеещи във Великобритания няма да усетят съществена разлика от утре

Двамата министри изтъкнаха отличния диалог на високо равнище като предпоставка за реализиране на потенциала между двете страни. Бе договорено възможно най-бързо провеждане на междуправителствено заседание като преди това се състои и заседание на смесената комисия за икономическо сътрудничество.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта добрите икономически връзки между България и Турция, като отбеляза постоянното нарастване на стокообмена. За 2018 г. той е над 4 млрд. евро, а по първоначални данни за 2019 г. отбелязва ръст от 11 %. Външният ни министър изтъкна необходимостта от разширяване на съществуващите ГКПП-та, тъй като интензивните търговски връзки създават и интензивен трафик, за който трябва да се осигури плавно преминаване. По отношение на транспортните връзки министър Чавушоглу съобщи, че през юни се открива пътническа морска линия между Бургас и Истанбул.

По време на преговорите бе отбелязано и доброто сътрудничество в областта на туризма, обсъдена бе и идеята на председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов България и Турция заедно да предложат Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул да бъде включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Сред акцентите в срещата бе и важното партньорство в областта на енергетиката. Министър Захариева отбеляза, че чрез изграждането на „Балкански поток“ сътрудничеството между двете страни ще се засили. „Турция е важна и за диверсификацията на източниците на газ, тъй като е част от Южния газов коридор, а нашата страна е пряко свързана с неговото развитие с проекта за интерконектор между Гърция и България“, подчерта тя.

Двамата министри обсъдиха и приноса на Турция във връзка с борбата с миграцията, като българският вицепремиер отбеляза, че за България прилагането на съвместното изявление между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. е ключово за овладяването на мигрантския поток към Европейския съюз.

„България не е просто съсед за Турция – тя е приятелска държава и нашето сътрудничество служи за пример в региона – каза Мевлют Чавушоглу. – Когато работим заедно, можем да преодолеем всякакви изпитания, както се случва при борбата с нелегалната миграция.“

Той изтъкна отличното сътрудничеството между двете страни, като изрази надежда стокообменът да достигне 10 млрд. евро. Според турския външен министър в областта на енергетиката България и Турция могат да се превърнат в център на енергийна сигурност. Той благодари за подкрепата, която страната ни оказва по отношение на преговорите с Турция по разширяването на ЕС, а министър Захариева подчерта, че тази подкрепа ще продължи, както и за европейския път на страните от Западните Балкани.

По отношение на ситуацията в Близкия изток и Северна Африка събеседниците се обединиха около мнението, че единствените решения на конфликтите са на масата на преговорите, от значение е започването на политически диалог и в Сирия, и в Либия. Министър Захариева изрази надежда, че постигнатите договорености в рамките на Берлинската конференция ще бъдат изпълнявани от всички страни.

Последвайте канала на

Novini.bg
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини