Екатерина Захариева: България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите и декларациите

  • 30 януари 2020 20:33

  • 522
  • 4
Екатерина Захариева: България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите и декларациите
© МВнР

„Холокостът е най-тежкият урок по история. Урок, който трябва да бъде помнен, преповтарян, разказван и никога да не бъде забравян. Урок, който възпитава способността ни да поемаме отговорност за последствията от дела, на които не сме били свидетели, но които са белязали всички нас“.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред гостите на церемония в памет на жертвите на Холокоста и в почит към спасителите на повече от 48 000 български евреи, която се проведе в Централната софийска синагога.  На нея присъстваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, дипломати, политици и общественици.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, че през последните години България доказва с действията си, че борбата с антисемитизма излиза отвъд думите, речите и декларациите. „Предприели сме редица законодателни инициативи, които да позволят ефективното преследване на извършителите и подбудителите на антисемитски и други ксенофобски прояви“, каза тя.

Страната ни е член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) от 2018 г., а само преди няколко седмици Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на води българската делегация в първата министерска среща на МАВХ в Брюксел. Там министри от 35 страни изразиха загриженост от възраждащия се на много места по света антисемитизъм и приеха обща декларация, че ще се борят заедно срещу всички форми на расизъм и дискриминация.

„Поехме ангажимент да гарантираме младото поколение да бъде научено да знае и да помни Холокоста, да е чувствително и нетолерантно към всички форми на национализъм и към изкривяване на историята“, заяви Захариева.

По време на церемонията бяха запалени свещи в памет на всеки един от 20-те българи, определени от  Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" в Ерусалим, Израел, като Праведници сред народите за ролята им в спасяването на българските евреи. Свещи бяха запалени и в чест на четирима дипломати, които нямат това звание, но са помогнали на евреите по време на Втората световна война. Свещ беше запалена и в памет на 11 343 евреи, депортирани от администрираните от Царство България територии на Северна Гърция и Вардарска Македония.

Церемонията бе организирана по повод Международния ден за възпоменания на жертвите на Холокоста и 75-ата годишнина от освобождаването на най-големия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ от Организацията на евреите в България "Шалом", Централният израилтянски духовен съвет и Държавният културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
522 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
МИЛИЦИЯ

2020.01.30 | 21:33

4

Цялата ти държава тъне в разруха и корупция,народа ти е първи по смъртност в света,3 милиона млади българи избягаха от мизерията и нищетата,,ТЯ тръгнала с антисемитизма да се борила...мама ти да е.б.а в гроба откачена измет да е.б.а ненормална комунистическа

АНТИСЕМИТ

2020.01.30 | 21:31

3

България е прокълната да бъде управлявана само от ИДИОТИ....и то Еврейски ПОДЛОГИ идиоти

Европа ни Чува и е в нашия дом

2020.01.30 | 21:29

2

Много от хората не само българите когато видят евреин дори само на снимка те започват да изпитват омраза неприязън ненавист просто евреите трябва да умрат това е Хитлер е бил тръгнал в правилната посока novia тръгнал срещу нашите братя руснаци

ЗИ ХАИЛ

2020.01.30 | 21:25

1

Тъпа еврейка тъпа еврейка тъп еврейски чифут Цветанов тъп еврейски чифут Паси и еврейски чифут премиер начело на държавата

Добави коментар

Водещи новини