Екатерина Захариева: Българите, живеещи във Великобритания няма да усетят съществена разлика от утре

  • 31 януари 2020 13:10

  • 675
  • 0
Екатерина Захариева: Българите, живеещи във Великобритания няма да усетят съществена разлика от утре
© Булфото (архив)

Българите, които живеят във Великобритания няма да усетят съществена разлика от утре, след като страната излезе от ЕС. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на пред БНТ.

След броени часове Брекзит ще бъде факт. По този повод Захариева коментира как тази промяна ще се отрази на българите, които живеят в Обединеното кралство в момента.

Британският посланик: За престой до 90 дни във Великобритания няма да е необходимо да се вади виза

"Няма да усетят разлика от утре. Наистина след броени часове ЕС ще бъде вече от 27 члена. За мен това не е позитивна новина, но българите, които живеят там от утре няма да усетят съществена разлика. Все пак да не забравяме, че Великобритания от утре е трета държава за ЕС", подчерта тя.

Министърът на външните работи каза още, че към момента 139 000 българи, по официални данни, са получили статут на уседналост от английските власти. "Това са над 90% от българите, живеещи там. Като България запазва преднината си и дефакто е на първо място от останалите членове на ЕС по най-голям процент, подали заявление граждани. Това е в резултат наистина на работата, която през последните две години извършваме. Благодаря на българите там, че са активни и не чакаха последния момент", заяви Захариева.

 

Мая Йорданова
675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини