Горанов: България ще влезе в еврозоната само при валутния курс към момента

  • 30 януари 2020 12:04

  • 877
  • 3
© Novini.bg

Внасяме проект на решение, с който даваме гаранции, че България ще влезе в еврозоната само и единствено при валутния курс към момента. Това каза министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по време на брифинг в Народното събрание след консултации с парламентарните групи за еврозоната, предаде репортер на Novini.bg.

След вчерашното заседание на председателския съвет се повдигна въпроса за приемане на допълнителни гаранции, че след приесъединяването към ERM-2 българските власти, т.е. министърът на финансите и управителят на БНБ, които да са те в процеса на престой в механизма ERM-2, ще имат фиксиран мандат да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към Еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента: 1.95583, добави той.

Горанов прави совалки в парламента за еврото

Във вчерашния ден разработихме проект на решение, който фиксира твърд мандат на българските власти в процеса на престой във валутно-курсовия механизъм. Всички партии бяха запознати с механизма и технологията и подкрепиха с изключение на колегите от БСП, което е входирано в деловодството на Народното събрание и днес ще бъде гласувано, с което ще бъде даден твърд мандат. Той ще даде допълнителни гаранции, че България през ERM-2 до влизане в Еврозоната ще поддържа фиксиран курс в размер на сегашния – лев към евро – 1.95583. Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент, отговаряме на темата за допълнителни гаранции, затова, че България ще влезе в европо само и единствено при този валутен курс, заяви финансовият министър.

На въпрос дали предложението на управляващите гарантира, че условието на страната ни, за да влезе в еврозоната е да запази настоящия курс, Горанов отговори: "Ако прочетете решението, то казва и нещо повече. Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма".

По думите му решението, което днес вероятно ще вземе българския парламент, тъй като всички без левицата са го подкрепили, гарантира мандатът на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс. Ако нашето законодателство не бъде хармонизирано с европейското в тази си част, ние трябва да се откажем от процеса, каза Горанов.

Попитан дали, ако другите държави от ЕС поискат курсът на еврото да бъде променен и страната ни не успее да ги убеди, че трябва да бъде запазен, се отказваме от еврозоната, министърът заяви: "Точно така". За нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем, добави той.

Горанов: За присъединяването на България към еврозоната има политически консенсус

Предложеното решение от управляващите дава всички политически гаранции, че курсът на еврото спрямо лева няма да бъде променен, каза управителят на БНБ Димитър Радев. Излизаме от тези разговори с отделните парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо пълната подкрепа, а именно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде в еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде променен. Решението, което е предложено, дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори, каза още Радев.

Последвайте канала на

Novini.bg
877 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бонара

2020.01.30 | 13:53

2

Колко ще стане г Горанов хляба 750гр на същата та ли цена 50 евро цента.

2020.01.30 | 15:15

3

Не четеш ли тъпак това което ти кават а задаваш глупави въпроси?

Mите

2020.01.30 | 12:57

1

Ако ви се върже народа.вие сте за БЕЛЕНЕ всички от ГЕРБ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини