Борисов: Влизаме в чакалнята на еврозоната с днешния курс, цените няма да се вдигат

  • 28 януари 2020 10:49

  • 7731
  • 39
© Булфото

Искаме сивият сектор да излезе на светло. Целта на тази наредба (H-18) е такава. Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на годишната среща на бизнеса с правителството в отговор на въпрос дали държавата е изоставила малкия среден бизнес и дали не завива към държавен капитализъм, предаде репортер на Novini.bg.

Забелязвам странно поведение във всички нас. Говорим "къде е държавата", а когато държавата тръгне да изпълни своите функции, изведнъж става голям проблем, заяви Борисов.

Защо Гърция, Турция, Сърбия имаха по-добър туристически сезон миналата година? Защото имат по-добри готвачи, по-добри сервитьори и по-добро отношение към туристите. Не искате да има наредба, да не ви дават бележки в ресторантите, да си купувате "на черно" доматите и краставиците? Добре, ще оттеглим наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Искаме в ресторантите да се дават бележки. Навсякъде в Европа се предоставят касови бележки, докато в България се крият оборотите. В същото време се иска да се развива инфраструктурата, дори държавата да плати самолетните билети на туристите и чартърите. Добре, ще оттеглим наредбата, но искаме търговците публично да говорят кое им пречи - че хващаме оборотите по този начин? Гърците сложиха още една такса за магистралата за Солун и българите отиват и си плащат, а ние не можем да въведем тол системата, защото си казваме "без пари ни е хубаво". В същото време казваме "защо не сменят всеки ден маркировката", "защо навсякъде не подменят мантинелите"? В Сърбия можем да си платим, в Гърция можем да си платим, в Македония можем да си платим, но тук не може – държавата ни е длъжна. Въпрос на избор – в единия случай се отчита голям сив сектор, в другия случай налагаме правила и да може да имаме повече пари за пенсии, а в същото време получавам въпрос, че изоставяме малкия бизнес, заяви министър-председателят.

Целта на тол системата е, който повече чупи пътя, да плаща повече. С наредбата - да изсветлее бизнесът. Ако не ви е приятно, ако не се иска, ако считаме, че това е по-добро - така е било десетилетия и ще продължи да бъде. Зависи от нас, добави той. Ако има теми, по които наредбата да претърпи промени за доброто на всички нас, ще го направим. "Намалете на 3% ДДС" не отговаря на това, което имаме като политика. Това означава, че досега не са плащали ДДС. Ще има диалог, каза премиерът, като уточни, че днес следобед представители на бизнеса ще проведат среща с финансовия министър Владислав Горанов по темата. 

БСК подкрепя исканията за спиране действието на Наредба Н-18

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г коментира и ситуацията с китайския коронавирус. Всяка година хората са уплашени от нещо. Много бързо може да възникне катаклизъм. Виждате с този коронавирус как истерията в света се вдигна за дни и какви тежки икономически последствия може да има това. Възложил съм на външно министерство да следи - ако можем, да си приберем студентите, за да не стане нещо лошо. Ако ни разрешат, ще пратим самолет да ги приберем, колкото и да струва. Защото си представям колко са уплашени там, заяви министър-председателят.

В същото време има доста примери, по които можем да сме оптимисти - чакалнята на еврозоната. Много пъти сме си говорили за Европа на две скорости. Когато се съберем там, има един основен въпрос - наричаме се европейско семейство. В едно семейство е много важно и двамата да знаят какво имат в портфейлите си, какви са доходите им и как се харчи всичко. Ако искате да сте в сърцето на Европа, във вземането на решения, направете така, че вашите финанси да са сигурни и да не се получи гръцкият вариант. Затова ние с правителството и управителя Радев (управителя на Българската народна банка Димитър Радев - б.р.) полагаме всички усилия в края на април по възможности да влезем в чакалнята на еврозоната и банковия съюз. Това гарантира, че повече няма да падат банки, това означава, че повече няма да се поставяме непрекъснато под риск и че ще участваме във вземането на решения. Няма да се повишават цени – ще влизаме с този курс, който е днес, и няма да пада валутният борд, подчерта Борисов.

Министърът на финансите Владислав Горанов увери, че правителството няма да предприема нищо, което поставя под риск валутния курс лев-евро, който действа в момента. Ако някой повдигне този въпрос пред нас, няма да влезем. Или ще влезем с този курс, или няма да влезем. Много е просто, ясно и точно, заяви Горанов.

Икономист: Нямаме гаранция, че курсът лев-евро ще бъде запазен

 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
7731 39

Свързани новини

Коментари 39

Добави коментар
ДЯДОТО

2020.01.29 | 15:06

37

Кирил е Методи Паисий,Софроний,Берон ако бяха живи щяха инфаркт щяха да получават от надписите на латиница по булеварди,площади, улици и навсякъде в България,някой някъде в Европа да е видял нещо на кирилица написана ПО ГОЛЕМИ ВАКСАДЖИИ ОТ НАС НЯМА ПО СВЕТА

Тъп соросяд говядо

2020.02.02 | 22:24

39

ти кат не знаеш, не значи че няма

2020.01.31 | 14:04

38

Борисов ,какво иска да каже на тоя милиардер,както винаги с ръка в левия си джоб ,а и често и двете му ръце в джобевете

2020.01.29 | 15:05

36

Кирил е Методи Паисий,Софроний,Берон ако бяха живи щяха инфаркт щяха да получават от надписите на латиница по булеварди,площади, улици и навсякъде в България,някой някъде в Европа да е видял нещо на кирилица написана ПО ГОЛЕМИ ВАКСАДЖИИ ОТ НАС НЯМА ПО СВЕТА

2020.01.29 | 14:30

35

нашите политици знаят само да защитават своите си интереси където са готови и с дявола да се съюзяват интересите на държавата и народа винаги на заден план

Дрън-дрън

2020.01.28 | 20:47

34

А бе и-д-и-о-т, действително може цените да не се вдигнат или да се вдигнат минимално, но те растат неотстъпно сега в момента и нонстоп от година и половина. Средно към момента са с 25% по-високи, а отделни стоки с над 50%.

Герб форевър

2020.01.28 | 15:16

29

Благодаря Ви г-н Борисов, че ни направихте европейци. Импийчмънт за радев

Усещам леката ирония

2020.01.28 | 18:23

33

Имаш предвид че ги ''изпрати'' в Европа.

2020.01.28 | 17:41

32

grobarski bokluk cakalnia e miasto deto se izcakvat vlakove I avtobusi za evropa cakalni niama a ti boklu si postaven na kolene i cakash evropederasite da te uvajat e niama da stane te prestapnicite ne gi shibat.

2020.01.28 | 14:48

18

Човек който се кланя на Стефан Данаилов не ми го хвали.

2020.01.28 | 16:09

31

Стефан Данаилов е продукт на престъпния комунизъм, разрушил българската култура.

2020.01.28 | 15:39

30

Какво пък ти е виновен Стефан Данаилов?

2020.01.28 | 14:29

16

ОТКАКТО СЕ ПОМНЯ БЪЛГАРИЯ ВСЕ Е В НЯКОЯ ЧАКАЛНЯ

2020.01.28 | 15:14

28

ХАХА ОБЩО-ВЗЕТО

2020.01.28 | 15:13

26

тя влиза в чакалнята , опънат я и пак я изхвърлят пред чакалнята.

2020.01.28 | 15:14

27

АКО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ НАПРАВИЛА РЕФОРМИТЕ 2010 ГОДИНА ВЕЧЕ ЩЯХМЕ ДА СМЕ В ЕВРОЗОНАТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини