Проф. Христова: Политическите сили в НС нямат интерес от предсрочни избори

  • 29 януари 2020 08:25

  • 526
  • 0
Проф. Христова: Политическите сили в НС нямат интерес от предсрочни избори
© Кадри- БНТ/ Novini.bg

Нито една от политическите сили, които са в НС, няма интерес от предсрочни избори. Но вече сме в среда на предизборна кампания. Всеки ден сме в турбуленция. Не предполагам някакво изненадващо действие. Това заяви проф. Антоанета Христова, дир. на Института за изследване на населението и човека към БАН, по повод вотът на недоверие към правителството.

Според политолога Страхил Далийски една парламентарна процедура в момента изглежда безсмислена.

Депутатите гласуват вотa на недоверие към кабинета

Проф. Христова е на мнение, че големите партии не са в състояние за избори. "Кога един вот е ефективен - тогава, когато посочи проблем, посочи неговото решение и може да управлява много по-добре даден проблем. В голяма степен този вот е вреден за БСП. Малките политически партии търсят начин да станат видими в предизборната кампания", каза още тя.

Що се отнася до скандала със СРС- та и президента Радев, Далийски заяви, че изпълнението не е особено добро и направено за неособено претенциозна публика. "Имаме разузнавателни средства, военни i фатална жена. Обществото може да остане с впечатлението, че прокуратурата може да е играч в политическата сцена", каза той.

Станишев с прогноза за изхода от вота на недоверие

Христова е на мнение, че има повече въпроси отколкото отговори в случая. "Липсва ми информация. Иска се тълкование за понятието "измяна". В същото време ни се предлага сюжет, свързан с една среща на офицери от висшите етажи и това как да защитят една дама. Няма връзка между двете неща, и може би, зад искането седи нещо друго", коментира тя. Попитана дали се върви към импийчмънт, тя заяви, че не е юрист и не знае.

"Прокуратурата е на мястото, където я е отредила слабата ни политическа система. Ако партиите имаха добра кадрова политика, ако изпълнителната власт работеше да се спазват законите - нещата щяха да са различни. Прокуратурата се превърна в ключов играч за политическата сцена. Това е голям проблем. Когато прокуратурата се превърне в регулатор на политическите отношения -  става опасно. Големият проблем е при тази свръхпотентност, че главният прокурор влезе със съмнения за неговата мотивация. Това минира активността на тази институция", анализира Далийски.

По думите на Христова хората са имали остра нужда от това да чувстват справедливост. "Новият главен прокурор трябваше да покаже, че прокуратурата си седи на мястото. Сега най-богатите хора изглеждат досегаеми. Съдът обаче може да отхвърли това", смята още тя.

Тихомир Стойчев: Има целева атака срещу президента

Далийски заяви, че държавата не трябва да изнасилва. "Резултатите стават проблематични в контекста на съмненията. Каквото и да направи  прокуратурата - може да стане обект на легитимни атаки", каза политологът.

Последвайте канала на

Novini.bg
526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини