Генерал-майор Михаил Попов: С усилия, старание и професионализъм успяхме да изпълним задачите си

  • 22 януари 2020 20:09

  • 802
  • 1
Генерал-майор Михаил Попов: С усилия, старание и професионализъм успяхме да изпълним задачите си
© Министерство на отбраната

Анализ на подготовката на командирите, щабовете и военните формирования от Сухопътните войски за учебната 2019 г. се проведе днес, 22 януари, под ръководството на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

„С усилията, старанието и професионализма на всеки един от състава на Сухопътните войски успяхме да поддържаме ръста на подготовка на щабовете и военните формирования за изпълнение на задачи по трите мисии на въоръжените сили. Основните планирани мероприятия по подготовката през годината са изпълнени. Въпреки съпътстващите ни трудности, резултатите от нашата дейност са положителни и това ни дава повод да отчетем годината като успешна“, посочи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов в обръщението си към участниците във форума.

Започна българо-американската военна подготовка "Combined Resolve XIII" в Германия

В анализа се посочва, че макар и в условията на висок некомплект, през изминалата година подготовката на Сухопътните войски е била насочена към поддържане и развитие на съществуващите отбранителни способности, необходими за изпълнение на задачите по трите мисии на въоръжените сили, като основните усилия са били съсредоточени към мисия „Отбрана”.

Генерал-майор Михаил Попов акцентира и върху съвместната подготовка като един от приоритетите през годината. „Участието в международни учения, подготовки и обучения в чужбина се затвърди като ефективна форма за обучение на офицерите и формированията за работа и изпълнение на задачи в многонационална среда и допринася все повече за повишаване на уменията на военнослужещите, полевата натренираност на формированията и оперативната съвместимост с войските на страните от Алианса“, посочи той.

Генерал-майор Цанко Стойков: Основните задачи в дейността на ВВС през 2019 г. са изпълнени успешно

Планирано е и през 2020 г. да продължат участията в учения и ротационни подготовки в тренировъчните центрове на силите на САЩ в Европа. Подготовката на декларираните формирования през изминалата година се извърши в съответствие с поетите ангажименти. Усилията на формированията бяха насочени към поддържане на способности за изпълнение на определена мисия, като се усвояваха различни видове бойни и небойни действия за постигане на необходимата готовност за участие в колективната отбрана на НАТО.

Една от основните задачи и през изминалата година беше подготовката на формирования за изпълнение на задачи по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност”. Сухопътните войски са основния вид въоръжени сили, който допринася за формирането, подготовката и окомплектоването на контингентите за участие в мисии извън страната. И в този момент те с успех изпълняват поставените им задачи в тясна връзка и взаимодействие с коалиционните партньори. Високата оценка, получена от съюзниците, свидетелства за нивото на подготовка.

Все повече желаещи да постъпят в Българската армия

Командирът припомни и приноса на формированията на Сухопътните войски за оказване на помощ на населението при преодоляване на последствията от бедствия на територията на цялата страна, както и на съдействие на местната власт под формата на помощ със специална и инженерна техника, обучен личен състав и експертно мнение.

„Дори и в момента военнослужещи от състава на 2- ра бригада обезвреждат поредния намерен боеприпас в района на гр. Стралджа“, каза генерал-майор Михаил Попов. Той посочи приоритетните направления в дейността на Сухопътни войски през 2019 година - запазване нивото на подготовка на формированията, насочване на усилията за преодоляване на недостига от военнослужещи, както и интензивна и активна работа по основните модернизационни проекти.

Участниците в анализа бяха запознати и със състоянието на войсковия ред и дисциплината във формированията за 2019 г. Предприетите конкретни мерки за подобряване на войсковия ред и дисциплината от командването на Сухопътните войски ограничиха предпоставките за допускане на инциденти и нещастни случаи.

Военнослужещи от Бригадното командване проведоха батальонно тактическо учение "Вратица 2019"

На анализа присъстваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветникът по военната сигурност на Президента на Република България бригаден генерал Васил Лазаров, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, представители на Инспектората на МО, командването на ВМС, Съвместното командване на специалните операции, ръководството на Сухопътните войски и командирите на всички военни формирования.

„Инвестиционните проекти ще останат приоритетни за военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната“, каза в обръщението си към участниците генерал-лейтенант Димитър Илиев.

„Всички ние искаме да изградим Сухопътните войски като модерни, мобилни, надеждно защитени и оперативно съвместими войски с тези на нашите съюзници от Алианса“, категоричен бе заместник-началникът на отбраната. Той се спря също така и върху мерките за справяне с некомплекта, увеличаването на социалния пакет на военнослужещите и работата по стратегическия преглед на отбраната. В края на заседанието командирът на Сухопътните войски благодари на целия личен състав за положения труд през 2019 г. и очерта основните направления за дейността през 2020 г.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
802 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.22 | 20:34

1

Бъдете. ,ЖИВИ ,ЗДРАВИ и НЕКА БОГ ВИ ПАЗИ ВИЕ ,сте истински Българи !

Добави коментар

Водещи новини