Комисар Йоурова към Захариева: Няма нужда от нови доклади за България по Механизма

  • 22 януари 2020 09:14

  • 307
  • 1
Комисар Йоурова към Захариева: Няма нужда от нови доклади за България по Механизма
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на се срещна в Брюксел с Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия с ресор “Ценности и прозрачност”, с Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдие, и с Оливер Вархеи, еврокомисар по съседство и разширяване.

На срещите бяха обсъдени редица въпроси от европейския дневен ред и сътрудничеството между българското правителство и новата Комисия, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Еврокомисар Йоурова подчерта, че ЕК иска да приключи Механизма за сътрудничество и оценка. “Няма нужда от нови доклади за България по Механизма”, подчерта тя. Комисарите Йоурова и Рейндерс представиха основните принципи на бъдещия общоевропейски механизъм за върховенството на закона, който ще следи развитието във всички държави-членки в областта на съдебната власт, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Дидие Рейндерс заяви, че в средата на годината механизмът ще бъде представен официално, като още от следващия месец ще работят с контактни точки от държавите-членки за формулиране на систематичен подход в прилагането на механизма. Йоурова приветства решението на българското правителство за създаване на национален постмониторингов механизъм в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона.

Екатерина Захариева ще участва в Съвета "Външни работи" в Брюксел

Вицепремиерът Захариева обсъди с комисаря по разширяването Вархеи как България може да помогне на Европейската комисия в процесите на интеграция на страните от Западните Балкани. Комисарят представи накратко новата методология за водене на преговори за присъединяване, а двамата се разбраха да работят заедно за постигане на конкретни практически резултати от срещата на върха за Западните Балкани в Загреб през май т.г. и предстоящата среща на върха на Берлинския процес в България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Незабравка

2020.01.22 | 09:44

1

Тая е тръгнала на парти, със зелена рокличка...Боже опази България!

Добави коментар

Водещи новини