Екатерина Захариева: Европа трябва да бъде глобален политически играч

  • 14 януари 2020 16:59

  • 274
  • 1
Екатерина Захариева: Европа трябва да бъде глобален политически играч
© МВнР

За по-голяма роля на Европейския съюз на световната сцена призова вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на по време на дискусия в София, посветена на представянето на Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Мотото на Хърватското председателство – „Силна Европа в свят на предизвикателства“, е близко до българското – „Съединението прави силата“. Вярвам, че трябва да сме заедно и Европа да е глобален политически играч. Крайно време е Европа да мисли мащабно“, заяви Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

Форумът, на който домакин бе посланикът на Хърватия Ясна Огняновац, бе организиран от „ПанЕвропа България“ със съдействието на Представителството на Европейската комисия в София и Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“.

Като председател на Съвета на ЕС Хърватия ще работи по четири приоритета - Европа, която се развива, Европа която свързва, Европа, която защитава и Влиятелна Европа.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изтъкна предизвикателствата, пред които е изправено Хърватското председателство – новият състав на европейските институции, Брекзит,  въпросите на сигурността и разширяването на ЕС. „Когато говорим за влиятелна Европа, не бива да разбираме само финансовото измерение, но и активността, необходима за вземане на решения - както при кризи, така и за начертаване на ясни бъдещи приоритети и архитектура на сигурност в света и Европа“, заяви вицепремиерът.

Тя благодари на Хърватия за продължаването на един от водещите приоритети на Българското председателство – европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „Европейската перспектива е политика от общ интерес не само на тези, които се стремят да бъдат членки на ЕС, но и на държавите членки – изтъкна министър Захариева. - Сигурността и просперитетът на тези страни са свързани със сигурността и просперитета на всеки европейски гражданин.“

Външният ни министър подчерта, че бъдещата преговорна рамка за членство в ЕС трябва да бъде приобщаваща, а не изключваща, както и че нейното обсъждане не бива да означава отлагане на поканата за започване на преговори с Албания и Република Северна Македония.

„Присъединяването обаче е отговорност не само на ЕС, но и на държавите, които се стремят към членство в Съюза“, заяви Захариева и допълни, че реформите по пътя към членството са жизненоважни за гражданите на тези страни.

Българският вицепремиер увери посланик Огняновац, че тясната координация между София и Загреб ще продължи и в качеството на България на съпредседател на Берлинския процес заедно с Република Северна Македония тази година. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на подчерта, че голяма част от приоритетите, по които се работи, са общи – транспортна, енергийна и дигитална свързаност, както и свързаност между хората. Тя изтъкна два от водещите приоритети по време на председателството на Берлинския процес – „Помирение чрез обучение“, насочен към насърчаване на взаимното опознаване на младите хора от региона, както и „Зелена Европа“.

Външният ни министър пожела успех на Хърватия в първото ѝ председателство на Съвета на ЕС и потвърди, че може да разчита на пълната подкрепа на България.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.14 | 17:32

1

ДОКАТО СЕ ДУПИТЕ НА РУСИЯ НЯМА КАК ДА СТАНЕ

Добави коментар

Водещи новини