Борисов разговаря с председателя на ЕБВР в Давос

  • 21 януари 2020 11:29

  • 271
  • 0
Борисов разговаря с председателя на ЕБВР в Давос
© Министерски съвет

България оценява ключовия принос на Европейската банка за възстановяване и развитие при реализацията на значими за страните от Западните Балкани инфраструктурни проекти.

Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по време на срещата си с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти. Разговорът се състоя в рамките на 50-ата годишна среща на Световния икономически форум в Давос, съобщиха от правителствената информационна служба.

Борисов в Давос: България последователно подкрепя усилията на Западните Балкани по пътя им към ЕС

Българският премиер отбеляза, че изграждането на инфраструктурната свързаност по оста изток-запад и север-юг ще гарантира балансирано икономическо развитие, социална кохезия и стабилност в региона на цяла Европа. „Това беше наш основен приоритет по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. И до днес страната ни продължава да работи за постигането на свързаността и стабилността в региона“, допълни министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Той подчерта, че поемането на съпредседателството на „Берлинския процес“, заедно с Република Северна Македония през тази година, е именно продължение на акцента върху европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Премиерът Борисов изрази удовлетвореност и от факта, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС също планира Среща на върха ЕС-Западни Балкани през май 2020 г.

Топла среща между Борисов и Мевлют Чавушоглу

По време на разговора министър-председателят Борисов посочи, че освен свързаността между страните от региона, в дневния ред на „Берлинския процес“ за първи път ще бъде включена и темата за околната среда. Премиерът подчерта, че съвместното председателство възнамерява да работи по „Зеления дневен ред“ за региона и да предложи конкретни дейности в тази област. „В този контекст, сътрудничеството с Европейската банка за възстановяване и развитие и с други международни институции ще бъде от ключово значение за реализирането на конкретни проекти и резултати, които ще можем да отчетем на Срещата на върха в София през есента на тази година“, заяви Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Премиерът Борисов пристигна за Световния икономически форум в Давос

В хода на разговора с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти българският министър-председател Борисов оцени високо продължаващия ангажимент на финансовата институция за подкрепа на малкия и средния бизнес, прехода към „зелена икономика“, както и инвестициите в транспортната, дигиталната и енергийната инфраструктура в страните от Западните Балкани, които имат важен принос за засилване на свързаността в региона.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини