Емил Димитров: Перник става квартал на София

  • 20 януари 2020 17:59

  • 25264
  • 14
Емил Димитров: Перник става квартал на София
© БТВ

Язовир "Бели Искър" е построен 30-те години на ХХ век. Никой не иска да го пълни догоре – непрекъснато ще бъде наливана вода в него и непрекъснато ще се отлива. Проблемът е да не пада нивото му, за да не реши някой, че го източваме. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ новият министър на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и по повод опасенията, че стената на язовир "Бели Искър", през който ще минава водата от язовир "Белмекен" през София за Перник, е в лошо състояние. 

Ако ние нищо не направим, какво ще помогне това на стената? Ние ще го ползваме, но после ще го ремонтираме. Водата, която в момента влиза в София, успоредно с нея ще докараме и тази от Белмекен". Ще се изгради нов водопродовод, който ще свързва водопровода на София с водопровода на Перник. Никой не е застрашен, недейте да мислите, че има проблем, заяви Димитров.

Водата в язовир "Бели Искър" никога не е ползвана от София. Няма да вземаме вода от София, ще вземем вода, която иначе отива в "Белмекен", добави той.

Емил Димитров: Да се прекара водата от "Мало Бучино" до Перник е едно изключително голямо начинание

По думите му дори язовир "Студена" да стигне до мъртвия си обем, може да се вади известно количество вода, но сме притеснени. Това е единственият възможен вариант, който е трайно решение - Перник става квартал на София във водоснабдително отношение. Имаме едни критични 35-40 дни, в които трябва да се съберем. Притеснени сме, призна екоминистърът.

Той е категоричен, че водата по новия водопровод ще се ползва само за питейно-битови цели и няма да стига до индустрията.

Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и посочи, че част от проблемите с водата в страната се дължат на това, че в периода 2001-2005 година някой е разрешил да бъдат нарязани тръбите на сондажните помпи, които са осигурявали водата на по-големите градове.

Новият екоминистър: Аз каца без дъно не мога да пълня

Министърът съобщи, че в момента рискови са язовирите "Ястребово", "Дяково" и "Асеновец". София е много добре. И капка да не падне в следващите 3 години, язовир "Искър" ще захрани София, увери той.

Димитров коментира и темата с отпадъците. По всяка вероятност ще издадем принудителна административна мярка за ТЕЦ "Бобов дол". Прокуратурата направи проверка и се оказа, че не са изпълнени предписания от комплексното разрешително. Най-вероятно "Бобов дол" ще използва само въглища, а не въглища, примесени с отпадъци, докато не си оправи комплексното разрешително, уточни министърът.

Ако не сортираме, не горим боклука и не го ползваме като суровина, трябва да правим Хеопсови пирамиди от боклук. Проблемът не е, че горим боклук, а че нямаме инсталации, каквито има в други европейски държави. Българските граждани трябва да дишат чист въздух, по възможност, и да пият чиста вода, по възможност. Щом няма навсякъде такива инсталации, ще се гори само там, където има. Ние изнасяме много повече, отколкото внасяме, но ще изискам да се гори само там, където има годни инсталации. Когато имаме такива инсталации, ще горим отпадъци като в Европа. Когато нямаме, няма да се надлъгваме, подчерта Димитров.

Спират една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“

По всяка вероятност ще направя един "златен регистър" – всички, които са били изрядни досега, ще могат да внасят отпадъци. Всички останали няма да могат. Мисля, че ще имаме сериозни проблеми с всички, които са внасяли нещо, а то е било друго. Ще има тристепенна система за контрол. Това, което е, не ме устройва и не може да продължава, категоричен бе министърът на околната среда и водите.

Попитан кой свой прякор харесва повече – Ревизоро или новопоявилия се – Язовиро, Димитров каза, че харесва повече Ревизоро. Той обясни и новия прочит на прякора, след като стана министър. Премиерът като ми спускал задачи, съм проплакал и той казал: "Реви, Зоро, реви", каза Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и.

Последвайте канала на

Novini.bg
25264 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2020.01.20 | 18:24

1

То цяла България е в един квартал нарече София

аз

2020.01.20 | 18:30

2

Защо са нарязани тръбите на сондажните помпи? Имаш готова сонда и я унищожаваш. Някой е имал далавера от това.

2020.01.20 | 19:50

3

Само перник липсваше

Фандъкова

2020.01.20 | 19:55

4

Добре сте ни дошли. Ще има и столични данъци. Водата е ясно, че поскъпва, заедно с топлата разбира се, такса СМЕТ, синя и зелена зона, доста гювеч ви дадохме през годините, но стана време за промяна.

2020.01.20 | 20:50

5

Абе пернишки винкел/ревизоро/,центъра на София,старата градска част, от царско време пие вода от "Бели Искър",а ти сега ще казваш че не е бил ползван от София. Е много Софиянци станахме!!!

2020.01.21 | 06:59

8

с лопата да ги ринеш

Оцелял от ГЕРБ-аджиския произвол българин

2020.01.20 | 21:40

6

Язовиро, вие в тоя ГЕРБ сте избирани по малоумие и простотия, но сте алчни контрабандисти като Боко Мафиото и БОГ ще ви накаже жестоко скоро.

Поредният образован министър

2020.01.21 | 01:54

7

Г-н Министър.
Язовир „Бели Искър“ осигурява около 20% от питейното водоснабдяване на столицата.
Очевадно е, че и вие сте част от образованите министри, специалисти по всичко.

шопендар

2020.01.21 | 10:19

9

днес вода за перник,утре и метро,и кюмуро за софиянци ше стане без пари

Ивайло

2020.01.21 | 12:10

10

От 4 месеца се занимавам с един сайт който изглеждаше съмнителен, реших да пробвам тъй като не ми коства нищо. Миналата седмица изкарах 1287лв. След таксите и т. н. Доволен съм тъй като не губиш нищо. https://freebitco.in/?r=34541387

коза-брада

2020.01.21 | 12:12

11

не съм сигурен, че перничани искат да станат квартал на София, все пак Перник е чист християнски град, а София е кенеФ с най-голямата сбирщина от неясен произход-паплач

попа

2020.01.21 | 21:05

14

софето е пълно с тъпи африканци и цървулани..бау бау цървуланиии

Добави коментар

Водещи новини