ВМРО: Промените „на парче“ в НК няма да спрат тежките престъпления в България

  • 20 януари 2020 17:32

  • 593
  • 1
ВМРО: Промените „на парче“ в НК няма да спрат тежките престъпления в България
© Булфото (архив)

Нужно ли е да стават още трагедии, за да стигнем до извода, че някои престъпления могат да бъдат предотвратени? Това се посочва в позиция на ВМРО – Българско национално движение, в отговор на исканите законодателни промени, касаещи наказанията на непълнолетни лица, извършили особено тежки престъпления, предложени от ГЕРБ.

Промените „на парче“ в Наказателния кодекс (НК), след поредното брутално изнасилване и убийство, са кризисни. Те няма да променят общата картина на криминогенната карта на България. Няма да върнат Кристин (Сотиря), Андрея (Галиче), Виктория (Русе), Вероника (В. Търново), Алекс (Бяла) и т.н., и т.н. Да не подценяваме побоищата във Войводиново и Габрово, нападенията над горски из страната, на полицаи и др.

Бащата на убитата Андреа: Много ми е тежко, премиерът ми обеща промяна на закона

Социалното изключване на цели групи от хора е процес, който се задълбочава в последните десетилетия. С ясното съзнание, че маргинализацията и жертвите на маргиналите нямат етнос и цвят на кожата, няма как да подминем факта, че оскотяването в махалите се превърна в един от основните източници на престъпност.

Причините за това са много и разнопосочни. Основната обаче си остава липсата на реална и адекватна интеграция на тези хора.

Във времето назад, в което различни грантаджийски предприятия и цигански барони държаха в умишлена изолация няколко генерации, а от там и в подчинение, бяха създадени поколенията родени и „изучени“ в гетата български граждани, които днес дават своите „плодове“. А причината за тази насилствена изолация са само и единствено милионите по различни интеграционни програми. Именно днес вече е очевидно, повече от всякога, че замитаните под килима социални недъзи на обществото започват да водят до отказ на целия организъм. Циганизацията на цели региони доведе до обезлюдяването им.

14-та по ред присъда за 22-годишен рецидивист

Неграмотността на групите, които се изхранват от социални помощи, ги превърна в фамилно-наследствено-потомствено безработни. Феноменът „деца раждат деца“, както и бизнесът „раждане“ в гетата, неграмотността и оскотяването направиха социално включване невъзможно и нежелано за много хора. Всичко това днес се връща като бумеранг срещу цялата държава. Все по-често ставаме свидетели как антисоциални младежи нападат, убиват и изнасилват – не само нашите дядовци и баби, но и онези хора, които живеят извън правилата на собственото им миниобщество.

Ето защо ние от ВМРО сме категорични и продължаваме да твърдим, че единственият път към интеграция на несоциализираните маси е през цялостна държавна политика. Такава беше изработена и предложена от заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов още миналата година. Тя мина през обществено обсъждане и беше внесена в Министерски съвет през юли. Представена е и на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси. Не разбираме защо все още не е приета, въпреки че нейни основни политики вече са припознати от всички политически сили и се прилагат в българското законодателство.

Искат доживотен затвор за касапина от Галиче

Даваме примери:

- Въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане в териториална структура на МВР“;

- Разширяване на обхвата на неизбежната отбрана;

- Регламентиране на създаването на доброволни отряди с цел охрана на обществения ред и особено защитата на живота и имуществото на лицата, живеещи в по-малки населени места;

- Обвързване на социалните плащания с индивидуална оценка;

- Повишаване на контрола срещу злоупотреби със социални плащания и доразвиване на правилата за спиране на плащанията при констатирани злоупотреби;

- Въвеждане на задължително посещение на детска градина от навършване на 4-годишна възраст на децата, без заплащане на такса, като мярка в подкрепа на отговорното родителство със специален фокус по отношение на децата, принадлежащи към маргиналните групи, насочен към преодоляване на изоставането им от социализиране и др.

Маноил Манев от ГЕРБ с предложение за промени в Наказателния кодекс

За нас от ВМРО нито една политическа партия не би трябвало да проявява своя електорален егоизъм, когато става въпрос за живота и здравето на българските граждани. Цялостен поглед и обща държавна политика са стъпките, които за нас трябва да бъдат предприети за справяне със социалното изключване и престъпността. Именно Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им е документът, който дава рамката и посоката, в която трябва да се върви. Не е нужно да има повече жертви – физически или такива, обречени да живеят в мизерия и нищета, поради своята социална несъстоятелност.

Призоваваме всички политически партии да се обединят около Концепцията. Нека започнем и начертаем пътя към превенция на тежките престъпления, не да правим законодателни промени, когато те вече са факт и е отнет още един невинен човешки живот. Ние от ВМРО настояваме МС да приеме Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им в името на бъдещето на България.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
593 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Mu

2020.01.20 | 19:09

1

Каква мъдрост измъчва тоЯ толуп!!!!!
Колко ли ла@на може да изсер@ този ш@пар

Добави коментар

Водещи новини