Извършителите на престъпления в името на честта - с начално образование и без доходи

Проучване в пет области на България, където има общности със специфични разбирания, нрави и обичаи - Търговище, Разлог, Смолян, Плевен и Враца - показва, че в преобладаващата част от случаите, извършителите на престъпления в името на честта са с начално или основно образование и без доходи. Това заяви на пресконференция адвокат Елка Пороминска от Асоциацията за жените адвокати по повод стартирането на проект "Противодействие на злоупотребите в името на честта в социален и правен контекст".

На пресконференцията бяха изнесени данни, че престъпленията в името на честта засягат предимно лица под 18 и 16 години, млади жени и момичета, от етнически общности и мигранти, както и лица с психически и ментални проблеми. Тези деяния се извършват в по-голямата си част от родители и близки на пострадалите.

Насилието в името на честта се разпознава у нас в някои ромски общности под формата на ранни бракове, водещи до ранна бременност, полово предавани болести, отпадане от училище и последваща маргинализация, обясни адвокат Пороминска.

По думите ѝ, съгласно съдебната практика, престъпленията в името на честта могат да се обособят като такива против брака и семейството, против детето и личността. Такива престъпления са изоставяне, ранни и насилствени бракове, подхвърляне и замяна на дете, отвличане и изтезания на малолетни и непълнолетни.

ГЕРБ предлага: Край на намаляване на присъдите на непълнолетните

Мениджърът на проекта Диана Георгиева заяви, че е много тънка границата между ценности, чест и насилие. Извършителите на насилие в името на честта се възприемат като жертви заради срама, който трябва да преживеят в общността, обясни Георгиева.

Според организаторите на проекта е много важна ролята на обществото и на образованието за справянето с насилието в името на честта.

Проектът ще продължи до октомври тази година, като ще се анализират злоупотребите в името на честта както у нас, така и в Норвегия. В края ще бъдат изготвени препоръки към публични институции в двете държави. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Centre for Equality and Diversity - Норвегия, отбелязва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет