Радан Кънев: Предложенията МОСВ да остане във ВМРО вещаят катастрофа

  • 13 януари 2020 14:21

  • 1264
  • 3
Радан Кънев: Предложенията МОСВ да остане във ВМРО вещаят катастрофа
© Булфото (архив)

Основна цел на моите действия беше да бъдат по-силно насърчени българските институции да започнат да си вършат работата. Това каза за БНР евродепутатът Радан Кънев относно внесения от него въпрос към ЕК заради водната криза в Перник.  

Според него институциите вече са забелязали проблема в Перник и множество други населени места у нас. Относно призива на колегите си евродепутати да не бъде отправяно питането към ЕК, Кънев каза: "По отношение на този манталитет - "Дайте да си крием проблемите от чужденците", искам да уточня няколко неща. Първо, перничани и всички други стотици хиляди българи, засегнати от водни кризи в различни градове на страната, са европейски граждани. Те имат право на съдействие, на представяне на проблемите си от всяка европейска институция, особено предвид очевидното бездействие, безхаберие, а често пъти и корупционно недобронамерени действия от страна на българските институции".

Нено Димов е задържан за 72 часа, вижте в какво го обвиняват

Европейските данъкоплатци пък са дали вече милиарди за водната инфраструктура в България и ако резултатът от тези инвестиции е корупция и безводие, това е дебат, който трябва да бъде проведен на европейско ниво и това се превръща в европейски проблем. В момента текат преговори на европейско ниво за Директивата за питейна вода, подчерта Кънев, според когото българският пример е важен: "Тази директива се стреми да обяви достъпа до чиста питейна вода за човешко право на територията на Европа. Ако има такова право, то следва да бъде защитено от пазителя на договорите - от Европейската комисия".

Кънев отказа да коментира обвинението срещу Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, с когото преди години бяха съпартийци в ДСБ: "Аз съм юрист, адвокат. Без да съм прочел няколко хиляди страници по темата, не мога да коментирам наказателното производство".

Има данни за много тежки нарушения в случая с яз. "Студена", но съдът трябва да определи дали Димов е виновен и дали е единственият виновен, заяви евродепутатът. Той подчерта: "Политиката на господин Димов като министър на околната среда и водите очевидно е много тежък провал и съвсем не само в сферата на водата, а и в сферата отпадъците, на биоразнообразието и "Натура 2000", природните паркове... и изумителната, бих казал, неподготвеност на българското правителство за предстоящите, а и за сега действащите политики за борба с промяна на климата. България е далеч най-неподготвената европейска държава за тези важни политики. Далеч най-неподготвена е и да извлече големите възможни ползи от новия Зелен пакт на ЕК. Не може за провал в политика да се обвинява само един министър. Политиката е на правителството, на мнозинството, на коалицията. А ние сме изправени пред провалена политика в сферата на околната среда". 

Премиерът трябва да предложи нова политика, а не просто нов човек на поста министър, категоричен е Кънев: "Мен много малко ме интересува рейтинга на господин Борисов. Докато той се интересува от рейтинга си, а не от проблемите на българските граждани, ние постоянно ще се сблъскваме с такива тежки кризи. Предложенията МОСВ да остане под контрола на ВМРО вещаят катастрофа в сферата на политиките по околната среда, смята Кънев.

Спрягат трима за нов екоминистър

Ако утре някой заместник-председател на партията ВМРО стане министър на околната среда и водите, това е знак за продължаване на една много опасна политика, която ще доведе не само до режим на водата, но и до режим на тока, каза още евродепутатът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1264 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.01.13 | 14:33

1

радан кънев греши, ВМРО РАБОТИ ДОБРЕ, НЕНО ДИМОВ Е ПОДВЕДЕН.

Манев

2020.01.13 | 16:17

2

Радан не греши той си е грешка на природата, въобразява си че е някакъв фактор в политиката и си остава с тези въображения.

2020.01.13 | 16:22

3

Нено Димов, може и да е подведен, но той за това е поел отговорността и никой не му е виновен. По същата логика народа просто на Виденов и Гечев, затова сега на Гечев не могат да му затворят устата.

Добави коментар

Водещи новини