АБВ с питане до Министерството на енергетиката

  • 10 януари 2020 12:15

  • 1209
  • 6
АБВ с питане до Министерството на енергетиката
© АБВ

ПП АБВ внесе питане до Министерството на енергетиката във връзка с информация за смяна на собственост и преобразуване на концесионера на Галата, съобщиха от пресцентъра на партията.

От ПП АБВ уточняват, че писмото е провокирано от наличие на общодостъпна публична информация за смяна на собственост на компания, която е концесионер и притежава лицензи за четири газови находища в българската част на Черно море, известни като „Галата Експлорейшън Блок“. От партията посочват също, че намираща се на 22 километра от Варна, Галата е основна опция за съхранение на газ с капацитет от 2.2 млрд. м3, което е равно на около 70% от годишното потребление на природен газ в България.

Румен Петков изчисли ще е готов ли "Балкански поток" до края на май

„Съгласно чл.143 (1) от Закона за концесиите, в сила от 26 март 2019 г.: „Концесионерът уведомява концедента за подготвяно преобразуване с универсално правоприемство и прави предложение за замяна на концесионера с правоприемник. Към предложението концесионерът представя информация за условията на подготвяното преобразуване, както и доказателства, че правоприемникът отговаря на условията за участие и че за него не е налице основание за изключване.“. От ПП АБВ сме смутени, че смяната на собствеността не е отразена и в публичната информация, предоставяна от министерство на енергетиката на Република България. В раздел „Концесии и добив“ на уебсайта на министерството е публикуван регистър, за който се твърди, че „съдържа действащите концесии за добив на подземни богатства (актуален към 13 декември 2019 г.).“. Имаме подозрения, че „Петрокелтик България“ ЕООД не е информирал надлежно концедента за смяната на собствеността си, каквото е изискването на Закона за концесиите“, заявяват от партията.

„Помолихме министерство на енергетиката за информация по следните въпроси:

Румен Петков: „Турски поток“ няма да бъде построен в срок - другото е „Севда тв“

- Информирано ли е Министерство на енергетиката на Република България, че собственикът на „Петрокелтик България“ ЕООД е сменен, съгласно изискванията на чл.143 (1) от Закона за концесиите на Република България? Ако да, моля да посочите на коя дата и от кого.
- Има ли решение на Министерски съвет на Република България за одобрение замяна на концесионер, съгласно изискванията на чл.143 (1) от Закона за концесиите на Република България?
- В случай, че процедурата и изискванията на Закона за концесиите са спазени, кой е отговорен информацията за промяната да не е отразена в Регистъра, актуален към 13 декември 2019 г.?
- В случай, че Министерство на енергетиката на Република България не е надлежно информиран, че собственикът на „Петрокелтик България“ ЕООД е сменен, молим да изискате информация от концесионера и да извършите проверка дали новият собственик отговаря на условията за концесия, дали екипът притежава необходимите технически, финансови и експертни ресурси да управлява лицензиите на четирите газови находища“, уточняват от ПП АБВ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1209 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.01.10 | 16:49

6

Тоя ръб няма ли кой да го отстрани. Противен. И защо изобщо го показват. Никой не се интересува какво той казва, а няма и никакво значение. Тоя е празно пространство.

2020.01.10 | 14:38

5

Rumbaa koga shte napravish zapitvane za ubijstvoto na sestri BELNEJSKI, koito biaha svideteli na katastrofata ti do Pazardzik!

Kazi gnusen cerven pikljo KOGA shte kazesh na sveta, ce TI si porackovia Ubiec!

?

2020.01.10 | 13:38

4

Този всеки ден ли ще го показвате в медиите или трябва да бъде ликвидиран, за да млъкне?

2020.01.10 | 12:59

1

Може ли от пикня в шадраван да се прави ток

2020.01.10 | 13:21

3

Може само ако тоя пикае,а гоце му държи пикалото

2020.01.10 | 13:07

2

АБЕ ИБИ СИ МАЙКАТА БЕ.

Добави коментар

Водещи новини