Деница Сачева обяви резултатите от проверката в дома в Горно Косово

  • 08 януари 2020 17:57

  • 2432
  • 4
Деница Сачева обяви резултатите от проверката в дома в Горно Косово
© БТВ

Отлагането на влизане в сила на Закона за социалните услуги с шест месеца се случи по предложение на народните представители. Социалните услуги се отнасят до бездомни хора, възрастни хора, хора с увреждания, хора с психични проблеми, изоставени деца. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Тези услуги се извършват основно от общини. Ако общината няма възможност да извършва тези услуги, сключва договор с неправителствена организация, като това са само 15% от случаите. Неправилно е да се смята, че държавата не може да контролира неправителствените организации, заяви Сачева.

Няма такъв текст за извеждане на деца без съдебно решение. Разбира се, в случаи, когато има насилие над детето, то се извежда от семейството, но само след решение на съда. Това, което се случи, в своите корени се дължи на това, че имаме съграждани, които са в брак с чужденци и са имали такива случаи в други държави. Може би около 70 са тези случаи – основно с бракове в Норвегия, Холандия, Италия. Може би около тези казуси покълнаха страховете, че се внася чужд модел, който застрашава децата. Категорично мога да кажа, че българското правителство не провежда такива политики, подчерта социалният министър.

Хасан Адемов: Законът за социалните услуги беше приет с аплодисменти

Няма нито едно дете в България, което е изведено заради бедност. Гледането на детето не се изчерпва с парите, които родителят получава, а с родителския капацитет, с отговорността на родителя към детето. Няма случай дете да е извеждано и да е давано директно на приемно семейство. Винаги се търси разширеното семейство – баба, дядо, чичо, леля. Детето се извежда едва тогава, когато няма никакъв друг вариант, категорична е Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Тя съобщи, че издадените болнични за първите 9 месеца на миналата година са над 2,1 млн. Това е един устойчив, макар и малък ръст. Трябва да видим докъде става въпрос за недобросъвестност на служителите, и докъде има работодатели, които не дават възможниост на работниците да почиват пълноценно, коментира Сачева.

Тя отбеляза, че заради недостига на кадри на пазара на труда държавата ще се опита да обхване младите хора на възраст между 18 и 29 години, които нито учат, нито работят. Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на сертификат за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани работници в България. Ще предложим пакет от мерки за по-бързия им достъп до пазара на труда, посочи министърът на труда и социалната политика.

Социалният министър оповести и резултатите от проверката на социалното министерство по повод изнесените от омбудсмана Диана Ковачева данни, че в Дома за хора с деменция в Горно Косово за по-малко от година са починали 24 души.

Въпреки че цифрата звучи стряскащо, трябва да говорим с факти и те са, че смъртността в следствие на деменцията се увеличава двойно в последните пет години по данни на Световната здравна организация. Това е причина номер 7 по смъртност наравно със сърдечно-съдовите и раковите заболявания, заяви Сачева.

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

14 са домовете за хора с деменция у нас. Всички те подлежат на закриване, до няколко години да бъдат трансформирани в домове от семеен тип, в по-добри битови условия и със специално ангажиран за целта потенциал, уточни министърът.

Проверката установи, че в случая не може да говорим за недобросъвестност от страна на хората, работещи там. Починалите хора са доста възрастни. Един от хората е починал буквално един час, след като е настанен в дома. Няма какво да констатираме от гледна точка на хората, но има какво да констатираме от гледна точка на битовите условия. Проверката на прокуратурата не е приключила, но нашата проверка не констатира нарушения, които да показват недобросъвестност от страна на персонала, съобщи Сачева.

Този случай ни дава още един повод да говорим за Закона за социалните услуги, който погрешно беше възприеман като заплаха за българското семейство. Той предвиждаше да има качество на социалните услуги, да има стандарти за хората, работещи там, както за техните професионални умения, така и за заплащането им. Имаме недостиг както на социални работници, така и на медицински персонал в домовете, каза още Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Последвайте канала на

Novini.bg
2432 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2020.01.19 | 20:15

4

Вдигнете заплатите защото хората бягат в Германия.

2020.01.08 | 23:28

3

ТЕКЕЗЕСАРКА

Оцелял от ГЕРБ-аджиския произвол българин

2020.01.08 | 19:27

2

Айде още една година остана и герберските усмивки ще слязт от лицата ви, каква чистка ще има не е истина.

2020.01.08 | 18:46

1

Тая си изми ръцете със СЗО

Добави коментар

Водещи новини