Станишев: Отказът от "Белене" е фатален за България

  • 28 март 2012 16:08

  • 13816
  • 65
Станишев: Отказът от "Белене" е фатален за България
©

Решението на правителството за АЕЦ "Белене" е едно от фаталните решения за това правителство, за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика.

Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

По думите му,  в крайна сметка цената за това безотговорно решение ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени на електроенергията. "Очевидно е, че Русия е защитила своите интереси, при това по добър начин за тях. Къде е българският интерес? Той не е защитен в това решение, от самото начало проектът "Белене" бе замислен с ясна концепция за българския държавен контрол. Публична тайна е, че токът, произвеждан от атомните електроцентрали, е много по-евтин. Вторият аспект, който пряко засяга енергийната независимост – атомните централи са собствен източник на електрическа енергия. Този проект беше добре замислен, икономически обоснован и отговаряше на българския интерес", добави Станишев.

Според него правителството на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г не е защитило интересите на България. "Под сериозен риск е поставено бъдещето на българската атомна енергетика, нейното унищожаване започна от ангажимента за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". България ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток. Ще настояваме българското общество да се произнесе по този въпрос”, категоричен бе Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
13816 65

Свързани новини

Коментари 65

Добави коментар
ГЕРБ-ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ!

2012.05.19 | 00:52

65
НОВИЯТ МОРАЛ НА ГЕРБ и тяхната "Швейцaрия на Балканите " към днешна дата 2012 год: - Най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-ниските при това ЗАМРАЗЕНИ от всенародния любимец Симеон Дянков заплати и пенсии - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Тотално разбита икономика, най-високите лихвени проценти в ЕС, смазване на малкия и среден бизнес, неразплащане на ддс и неразплащане навреме от страна на държавата със частниците, огромна междуфирмена задлъжнялолст - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Покачване на цените на основни и жизненоважни продукти, покачване на ток,вода и парно - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Разбито здравеопазване , липса на лекарства за онкоболните, закърняла здравна реформа - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Значително нарастване на дела на сивия сектор и политически чадър над контрабандата на цигари, горива и алкохол - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Орязване на всякакви социални пакети и придобивки и неизплащане на детски надбавки на българските майки поради смехотворно законодателство - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Близо 2 милиарда лева за прогнилата и корумпирана система на МВР и военното министерство - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Откриване на паметник за прослава на американските летци бомбандирали София - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Млади и интелигентно изглеждащи българи излезли по улиците да разпродават библиотеките си от безпаричие и мизерия - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Етнически българи ровещи в казаните за смет - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Етнически българи раздаващи брошурки по улиците да спечелят някои лев за комат хляб и кисело мляко - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Етнически българи чистещи стъклата на колите по булевардите за някоя друга стотинка - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Етнически българи които от безпаричие и отчаяние отиват на гурбет да чистят кенефи, да гледат старци, да берат ягоди,маслини,портокали и да ринат обори зад граница - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Погребване на култрурата и образованието - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ ! - Тотално излагане и орезиляване имиджа на България по света - ГАРАНТИРАНО
ГЕРБ-ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ!

2012.05.19 | 00:52

64
Когато дойде на власт преди три години, Борисов завари договор за строителство за 4 милиарда евро, германски инвеститор за 49% от централата и френска банка, която се беше ангажирала да осигури финансирането. Първо беше изгонен немският инвеститор, после френската банка, накрая заради селските тарикатлъци на премиера, българските граждани бяха натоварени с плащане на милиарди, без да получат нищо насреща. Какви са загубите? Вече вложени 1.8 милиарда лева по думите на премиера. Ще си доплатим поръчания реактор или поне 1.6 милиарда от стойността му - отново по думите на премиера. Срещу тези суми няма да имаме реактор, а купчина железа. Теорията с преместването му в „Козлодуй" е нелепа, защото само получаването на необходимите разрешения за инсталирането му ще отнеме няколко години, а след това би трябвало да правим инвестиции в площадка. Такава вече има в Белене, но тя пък няма да се използва. А дотогава реакторът ще бъде технически остарял. Изграждането на газова станция в Белене е нелепо - защо на тази пригодена за друго и скъпа площадка, с каква мощност, на каква цена, с каква себестойност на тока, с какви средства - всички тези въпроси няма защо да се задават, защото никой няма намерение да им отговаря. Ще си платим също и за поръчания в английска банка икономически анализ за Белене, макар че още не сме получили резултатите. Впрочем той така или иначе беше излишен, защото подобни анализи вече бяха направени. Но това не пречи да си платим. Дотук всеки български гражданин, заедно с децата и пенсионерите, ще си е извадил от джоба по около 550 лева, за да няма нова атомна централа. Но това не е всичко - само след няколко години България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия - това ще влоши силно търговското ни салдо. Електроенергията в България ще поскъпва бързо и цените ще надминат тази в съседните страни, от които ще внасяме. Унищожаваме с лека ръка последният останал в икономиката високотехнологичен и експортен отрасъл. Заедно с прилежащия му дял в науката и висшето образование. Какво печелим - глупостите на Борисов, радостта на онези, които започват да се занимават с внос на електроенергия и празните портфейли на хората, които ще трябва да плащат за тази политика. За пореден път в България вземат връх тези, които разрушават, а не тези, които създават. Нека не се чудим после защо сме там, където сме. Да ни е честит Борисов - на изплащане и за дълъг период. Предлагам вместо референдум за ядрената енергетика, да направим референдум за това Борисов да носи наказателна отговорност и да не се крие зад Министерския съвет.
baj maj

2012.04.26 | 16:10

63
Като го видя Хамстера сегиз-тогиз на някоя снимчица и ми иде да се провикна...."дайте,още бюлетини на ГЕРБ ми дайте"...
Мнение

2012.04.26 | 16:06

62
Сега като дори изнасяме ток и имаме НАША си електроцентрала, която е НАПЪЛНО ИЗПЛЕТЕНА от преди години и не би трябвало това да ни се отразява на цената на тока ами точно обратното да ни е най -евтин, защо плащаме един от най-скъпите? Какво ще промени Белене според вас, тия 10 милиарда евро за построяването и според вас няма ли да се плащат от нас плюс цената на тока както го плащаме сега с напълно изплатена наша централа? Все въпроси и въпроси. Не че и тези са по-добри, но въпросите си стоят. Иначе за коментарите ви Боже Боже колко мъка има по този свят, Тука даже чета някакъв екстремист гледам иска да гръмне аеца и да измрем всички. Толкова ли мразиш собственият си народ бе? Да не би ти и родата която те е пръкнала да избягате на луната?! После защо ни следели в интернет.

2012.04.26 | 16:06

61
малейййййй...;-)много изперкала червената аудитория,от злоба и безсилие какви глупости пишат,също като лидера им-неадекватни;-)

2012.04.26 | 16:05

60
Щом не му харесва на СерГей,значи това е добро нещо за България.
ЕНЕРГЕТИК

2012.04.26 | 16:04

58
Неграмотни ЕС бюрократи, с болни амбиции , но с реална власт, обслужават интересите на зелена мафия. Брюксел нареди на всички 27 страни от ЕС да произвеждат една пета от енергията чрез ВЕИ до 2020г. И разпределя по 5 млрд. евро годишно под формата на заеми и субсидии. Псевдо-държавникът Борисов рапортува бодро пред ЕС, че България иска да преизпълни тези евро-директиви. Зависими медийни шарлатани негодуват, че тока у нас е прекалено евтин, което ни отдалечавало от Европа-та и евро-атлантическите ценности. И в съучастие с продажни политици саботират строежа на АЕЦ-Белене. Нагли "зелени" мафиоти се готвят да ограбват народа. Всъщност "Зелените енергии" не са по екологични от АЕЦ, а точно обратното! Където има слънчеви панели трева не никне.Където има вятърни перки загиват хиляди птици, включително защитени видове. В САЩ и западна Европа зелената мафия измами десетки хиляди бизнесмени и обикновени хора. Но те поне имаха избор, сами инвестираха в "зеления бизнес", подмамени от агресивна пропаганда и масирана реклама. Сега обаче членките на ЕС нямат избор, защото подкупени бюрократи издават директиви в услуга на големи компании, чието оборудване за производство на ВЕИ вече никой не купува доброволно. Цените на тока от АЕЦ са 50-80 ПЪТИ ПО-НИСКИ, отколкото цените от ВЕИ. Справка от сайта на Държавна Комисия за Енергийно и Водно Регулиране: Цени на електрическата енергия при продажба от производители Цена за енергия (лв./МВтч) 1. "АЕЦ Козлодуй" ЕАД 15.75 2. ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД 62.25 3. ТЕЦ "Марица 3" АД 64.95 4. "Топлофикация Русе" ЕАД (блок 4) 67.31 5. ТЕЦ "Варна" ЕАД 70.69 6. ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД 35.01 3. Цени на вятърни електрически централи с инсталирана мощност 800 кВ и повече: 3.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа - 189.00 лв/МВтч. 3.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа - 172.00 лв/МВтч. 5. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи: а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч. б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч.
БОЙКО,ПРОДАДЕ НАРОДА!

2012.04.26 | 16:05

59
ЗАТОВА, ТИКВАТА НЕ ИСКА ДА СТРОИМ "БЕЛЕНЕ"....Цветелина Бориславова се впусна да прави зелена икономика. Тя засади целия видински край с генномодифицираната слонска трева въпреки недоволството на местните жители. Растението се използва за производството на биоенергия, но в Европа е най-строго забранено отглеждането му. Тревата, която е генномодифициран организъм, дава по 6 тона на декар, като разходите за отглеждането й са нищожни. Земята под него става негодна за земеделие. Слонската трева е и враг на пчелите. Инвестиционното дружество „Си Ес Ай Еф“ на Цветелина Бориславова отглежда тревата от миналата година. Точно по същото време екоминистърът Нона Караджова обяви, че производството на енергия от биомаса става приоритет на България. От своя страна ДКЕВР също реагира, като вдигна с над 16 % цената на тока от биомаса за централи с мощност до 5 мегавата. Освен огромни масиви със слонска трева, Цветелина Бориславова има и ветропаркове край Каварна, така че печалбите от зеления бизнес са гарантирани на най-нисоко ниво. Според надеждни източници фондът на Бориславова „Си Ес Ай Еф“ разполага с 30 хил. декара земи край Видин и Варна и Бориславова заразява със слонска трева непрекъснато ги увеличава. Не всичко обаче върви гладко. Неотдавна видинското село Киреево се вдигна на протест. Оказа се, че фондът на Цветелина Бориславова е засадил слонска трева върху земите на частни стопани, без да ги пита. Скандалът се разраства, кметът вика полиция, за да се спре незаконното засаждане на ГМО. Тогава видната бизнес дама пристига лично в затънтеното село, разказват очевидци. Цветелина предложила на селяните няколко варианта – или да сключи с тях договори за аренда, или да изкупи земята им, или просто разораването да остане за нейна сметка. Обяснила недоразумението с размяната на земи между варненската „Октопод инвест холдинг“ на Светлозар Дичевски, която имала договор за аренда със селяните собственици в Киреево и нейната компания „Си Ес Ай Еф“. В крайна сметка селяните са уговорени посятото да остане, така че напролет районът отново ще пожълтее. Цветелина Бориславова заяви, че залага на зелената индустррия още с покупката на Българо-американската кредитна банка. Тогава тя заяви, че ще се фокусира в чистата енергия, а банката ще развива природосъобразни проекти
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА АВТОРА!!!

2012.04.26 | 16:04

57
54 Росен 29.03.2012 | 01:05 Какво спечелихме и какво загубихме в третата година от мандата на ГЕРБ –изчерпване на фискалния резерв, паралелно с увеличаване на държавния дълг! В края на 2000-та година фискалният резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв. В настоящия момент фискалният резерв е на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд „Козлодуй” заемат около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда! Това са двата фонда, които са целеви и от които Дянков възнамерява да вземе стотици милиони за дупките в бюджета си! Какво означава това: преди време „Хроники” написа, че в търсене на пари, Симеон Дянков е взел от Български енергиен холдинг /БЕХ/ – 182 млн. лв., за да пълни дупките в нескопосания си бюдежет 2012! Предстои БЕХ да модернизира електро- и газопреносната мрежа на страната, от което ефективността на тези мрежи щеше да се подобри, а това както е известно влияе пряко върху формирането на себестойността на електроенергията. Т. е. Дянков и ГЕРБ бръкнаха директно в джоба на данъкоплатците, тъй като от неизвършените инвестиции цените на електроенергията скочиха и предстои да скачат още безброй пъти в обозримо бъдеще! Другият русофоб, американсият посланик Джеймс Уорлик каза в последното си интервю: „Каквото и да се е случило, при всички положения, във връзка с това, което оповести премиера, аз чух, че „Белене” няма да бъде построена... Аз самия следя въпроса с „Белене”, откакто съм дошъл, вече повече от 2 години, и мисля че е дошъл момента да се вземе решение по отношение на този проект.” На 28 март, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че спира проекта „Белене”, една от основните задачи на Уорлик, да се спре важния българо-руски енергиен проект е изпълнена!
Teodor

2012.04.10 | 21:01

56
Станишев преднамерено заблуждава и манипулира публиката с своите малоумни твърдения! Цената на тока за българския потребител няма да е по ниска!!! Това трябва да е пределно ясно!!! България няма нито природни ресурси за да зарежда ядрена централа, нито има излишни пари да плаща за извозване и складиране на отпадъците от такова производство. Да не говорим за големите рискове при аварии, земетресения и българската безотговорност и безстопанственост ... Дори и да пренебрегнем тези рискове и разходи, от разликата в цената ще се възползват няколкото фирми на БСП обкръжението на Кадиев, Румен Овчаров и др. олигофрени, които са на изхода при продажба на ток! Българина няма да плаща по-малко за ток, но повече от 20 години ще изплаща инвестиция от десетки милиарда евро направена за да обогати фирми на социалистически олигарси!
Росен

2012.03.30 | 01:12

55
Какво спечелихме и какво загубихме в третата година от мандата на ГЕРБ –изчерпване на фискалния резерв, паралелно с увеличаване на държавния дълг! В края на 2000-та година фискалният резерв беше 2,4 млрд. лв., през 2005 г. достигна 4,4 млрд. лв., а в средата на 2009 г. беше около 8 млрд. лв. В настоящия момент фискалният резерв е на ниво от 4 млрд. лв., като имаме в предвид, че Сребърният фонд и фонд „Козлодуй” заемат около 3,5 милиарда от тези 4 милиарда! Това са двата фонда, които са целеви и от които Дянков възнамерява да вземе стотици милиони за дупките в бюджета си! Какво означава това: преди време „Хроники” написа, че в търсене на пари, Симеон Дянков е взел от Български енергиен холдинг /БЕХ/ – 182 млн. лв., за да пълни дупките в нескопосания си бюдежет 2012! Предстои БЕХ да модернизира електро- и газопреносната мрежа на страната, от което ефективността на тези мрежи щеше да се подобри, а това както е известно влияе пряко върху формирането на себестойността на електроенергията. Т. е. Дянков и ГЕРБ бръкнаха директно в джоба на данъкоплатците, тъй като от неизвършените инвестиции цените на електроенергията скочиха и предстои да скачат още безброй пъти в обозримо бъдеще! Другият русофоб, американсият посланик Джеймс Уорлик каза в последното си интервю: „Каквото и да се е случило, при всички положения, във връзка с това, което оповести премиера, аз чух, че „Белене” няма да бъде построена... Аз самия следя въпроса с „Белене”, откакто съм дошъл, вече повече от 2 години, и мисля че е дошъл момента да се вземе решение по отношение на този проект.” На 28 март, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че спира проекта „Белене”, една от основните задачи на Уорлик, да се спре важния българо-руски енергиен проект е изпълнена!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини