Депутат от ДПС: Договорка между ГЕРБ и БСП направи партийната субсидия 8 лева

  • 09 декември 2019 17:58

  • 1228
  • 3
Депутат от ДПС: Договорка между ГЕРБ и БСП направи партийната субсидия 8 лева
© БТВ

За определянето на 8 лева субсидия на глас за партиите в бюджета за 2020 година има договорка между БСП и ГЕРБ. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от ДПС Ерджан Ебатин.

Когато се гласува закон за бюджета на второ четене, нали не предполагате, че ГЕРБ ще отидат неподготвени. Получи се патова ситуация, в която трябваше да се наруши правилника и реда в Народното събрание. Фактът за нарушаване на правилника и фактът, че се оказаха неподготвени, показва, че договорката е между БСП и ГЕРБ, за което съобщихме още сутринта. ДПС реагира по този начин, защото става въпрос за една много чувствителна за българското общество, заяви Ебатин.

ДПС за 8 лв. партийна субсидия: Политическо лицемерие

Тъй като тази тема е много важна и цялото общество е чувствително по нея, би следвало политическите партии да реагират подготвено по нея. Имаше вариант субсидията да падне, а ако към минаваме към финансиране от държавния бюджет, да се направи такъв широк дебат, че обществото е наясно какво ще се случи, посочи депутатът от ДПС.

При всички случаи е имало и коалиционен натиск, но остава валидна и договорката между БСП и ГЕРБ. Едното не излючва другото, добави Ербатин.

Сидеров: Каракачанов и Симеонов изнудиха ГЕРБ за пари за партиите, вместо за пенсии

Той отбеляза, че ДПС не е против финансирането на партиите, но заяви, че по темата трябва да има един много широк дебат. Нямаше нужда се стига до такава патова ситуация и специален закон за държавната субсидия, който да бъде гласуван веднага след коледните и новогодишните празници. Трябва да има стратегия, за да не се достига до подобни грешки и патови ситуаци, коментира депутатът от ДПС.

По повод приетия на извънредно заседание на правителството в събота проектозакон, с който трябва да се осигури механизъм за независимо разследване на главния прокурор и ограничаване на безконтролната му власт, Ерджан Ебатин каза: "След като Венецианската комисия го препоръчва, ясно е, че има такава обективна реалност. Приетите в събота промени от Министерски съвет също трябва да бъдат подложени на сериозен дебат. ДПС никога не подхожда популистки и е много важно в политическото пространство да не се подхожда по такъв начин по сериозни теми".

Борисов призна защо са увеличили партийните субсидии на 8 лв.

Последвайте канала на

Novini.bg
1228 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.09 | 21:08

3

BADI KONKRETEN ... KOI OT GERB ... KOGA ..... S KOGO OT BSP ....

Хасан Ярак ДЬПьСЬ

2019.12.09 | 20:48

2

ДПС е олигархистичен кръг за източване дьржавния бюджет,когато не бяха управление източиха КТБ,заедно с ивьн Костовь и инструменть Догань

2019.12.09 | 18:25

1

Писна ми от тъпанари да злословят само. Каза ви се каква е причината, какво искате още? Досадни сте с опитите да се правите на интересни.

Добави коментар

Водещи новини