Омбудсманът с препоръка до МРРБ и АПИ заради лошото състояние на пътя Ардино-Кърджали

  • 04 декември 2019 17:25

  • 262
  • 0
Омбудсманът с препоръка до МРРБ и АПИ заради лошото състояние на пътя Ардино-Кърджали
© Омбудсмана на Република България

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент ще изпрати препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“ заради изключително лошото състояние на главния път Ардино-Кърджали, който е основен за няколко родопски общини – Ардино, Баните, Неделино и Мадан. Това съобщи днес националният обществен защитник в Кърджали, където организира приемна за гражданите от града и региона. 

От началото на седмицата, жители на Ардино и околните общини протестират и настояват за спешен ремонт на близо 30-километровата отсечка, като заплашват, че ще блокират пътя, ако не им се обърне внимание.

Трети ден блокада на пътя Кърджали - Ардино

„За проблема бях сезирана вчера и веднага се свързах с министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя  Аврамова. Тя ме увери, че вече е изготвен технологичен проект за ремонта на пътя и през следващата година ще бъдат намерени средства, около 10 млн. лева, за реконструкцията му. А сега дупките ще бъдат запълнени аварийно, заради зимните условия“, информира омбудсманът и допълни, че планира среща с регионалния министър през следващите две седмици, на която този въпрос ще бъде поставен.  Доц. Ковачева информира, че освен ремонта на пътя Ардино-Кърджали на срещата ще повдигне и казуси, свързани със Закона за управление на етажната собственост и проблеми с ВиК услугите.

По-рано през деня омбудсманът се срещна с кмета на града инж. Хасан Азис и с областния управител на Кърджали Никола Чанев. Тя връчи и на губернатора препоръката за ремонта на пътя, който е от републиканската пътна мрежа. 

Омбудсманът съобщи пред журналисти, че общо 11 граждани са подали жалби в рамките на изнесената й приемна днес, като голяма част от тях са били свързани с изчисляването на пенсии.  Общата бройка на всички жалби от областта през тази година са над 40. 

Протест заради лошия път от Кърджали до Ардино

Доц. Ковачева обясни, че няколко души са я сезирали, затова, че когато не им достига трудов стаж за една или две години, им е било предлагано, те да си го заплатят, но в различните области дирекции това се тълкувало по различен начин и не навсякъде този стаж се признавал. Затова омбудсманът се ангажира с екипа си да направи конкретни проверки с препоръки.

„Един от повтарящите се казуси бе оспорване правото на земеделските производители да имат такова качество, тъй като не пребивават постоянно в България“, посочи омбудсманът и акцентира, че по тези случаи също ще изготви препоръка за унифициране на практиката.

На трето място сред жалбите от Кърджали доц. Ковачева открои жалбите срещу частните съдебни изпълнители. 

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент взе участие и в заседанието на местните обществени посредници от цялата страна, което, по покана на омбудсмана на Кърджали Расим Муса се провежда в града. Документът, наречен „Кърджалийска декларация“, бе дискутиран и приет с пълно съгласие. В него се настоява за разширяване мрежата на защитниците у нас и промяна на статута им с цел издигане авторитета на институцията „обществен посредник“.

„Необходимо е усъвършенстване статута на местните обществени посредници, тъй като към момента те са само 13 в цялата страна, а в по-добри времена са били 24. Един от основните проблеми пред тях е, очевидно нежеланието на местната власт да избира омбудсмани, които ще наблюдават работа им. Конкретна пречка е и високото мнозинство за избор на местен обществен посредник – 2/3 от общинския съвет в дадена община. Другият проблем е, че заплатата на омбудсманите се формира от местната власт, която всъщност те трябва да контролират и наблюдават“, обобщи проблемите доц. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Тя подчерта, че се е ангажирала да съдейства на местните обществени посредници във връзка с декларацията за укрепване на тяхната независимост, с провеждането на среща с Националното сдружение на общините в Република България, където те да представят проблема.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини