Илияна Йотова се срещна с комисаря по правата на човека към Съвета на Европа

  • 28 ноември 2019 15:44

  • 393
  • 2
Илияна Йотова се срещна с комисаря по правата на човека към Съвета на Европа
© Президентство

Загубата на воювани с десетилетия човешки права бе основна тема на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович.

„Наблюдавам парадокс – колкото повече структури за защита на правата на човека се създават, толкова повече сякаш са проблемите пред тях. Самите ние често се отказваме от правата си“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,. „Има много рязко връщане назад от общоприети демократични ценности“, заяви от своя страна Дуня Миятович. Двете изтъкнаха важната роля в дебата за защита на човешките права на политиците, международните организации, неправителствените организации, медиите.

Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество

Вицепрезидентът и комисарят по правата на човека говориха за причините, породили тази тенденция. Част от тях са свързани с икономическите проблеми и липсата на адекватен отговор от страна на правителствата на кризата през 2008-2009 г., дефицитът на изострена чувствителност у държавите към правата на най-уязвимите, честото използване на риторика, насочена срещу човешките права. „Вместо работещи решения се даде възможност за избуяване на ксенофобска и популистка риторика и възход на радикални партии“, заяви вицепрезидентът. Подчертана беше повишената склонност към категоричното отхвърляне на различните.

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и Дуня Миятович бяха категорични, че европейските институции не са успели да създадат работеща политика за справяне с миграционната криза и това е една от основните причини за потъпкване на човешките права, съобщиха от прессекретариата на Президентството.

Във фокуса на разговора беше и темата за правата на жените и насилието върху тях. Изтъкнато бе, че след толкова голям прогрес в извоюването на повече права за жените днес все по-често се чуват реплики, че дамите трябва да си стоят у дома, да се отдадат на отглеждането на деца и домакинската работа. Общо бе мнението, че борбата за правата на жените не трябва да бъде само тяхна, а на всички представители на обществото. „Особено внимание трябва да се обърне на проблема с насилието върху жени, при това не само когато се случи непоправимото. Освен решителните мерки и безкомпромисните действия на институциите, преди всичко е необходима изострената чувствителност на обществото“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Илияна Йотова награди победителката в програмата „За жените в науката“

Вицепрезидентът Йотова и комисар Миятович обсъдиха и постмониторинговия диалог, на който е подложена България в Съвета на Европа. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , отново подчерта, че наблюдението трябва да бъде прекратено, защото е стар и неработещ механизъм. Вицепрезидентът изрази несъгласие във всеки следващ доклад да се прибавят нови критерии. Следващият доклад за България трябва да бъде разгледан в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа през юни 2020 г.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
393 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.28 | 17:56

2

Крави

2019.11.28 | 15:55

1

Плакатна демокрация е това, което ТИ, другарко Йотова заедно с овчеглавия президент правиш! С мъжа под чехъл на простакесата Деса плюете НЕПРЕСТАННО и НА ВСЯКЪДЕ по БЪлгария сякаш е някоя чужда държава и сякаш Ти и ОНЯ де.бил Радев не сте начело на тази държава!

Сиктир, червени парцали!

Впрочем плактите си ги наврете в г.ъз или в този на лайнометката от спосрано 20 крадлата Говнелия Импексова!

Добави коментар

Водещи новини