Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество

  • 26 ноември 2019 12:53

  • 432
  • 2
Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество
© Булфото (архив)

„Обнадеждаващата, добрата новина е, че 30 години след т.нар. преход хората не се задоволяват с плакатната демокрация, а искат качество. Искат очертаните на книга критерии за демокрация да бъдат реално изпълнени. Ако се намерят механизмите за по-активно гражданско участие, за по-голям граждански контрол върху процесите в държавата, съм убедена, че България ще се развива в по-добра посока.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на конференция „30 години. Женският прочит на Прехода и преходите…“. Форумът, организиран от списание „Жената днес“ и Женски форум за идеи, е част от поредица дискусии „Жени. Технологии. Време“.

Илияна Йотова: Държавата трябва да полага повече грижа за читалищата

„Позиции от типа „няма демокрация“ не приемам. Те са по-скоро израз на отчаяние, показващо, че не сме успели да постигнем онова общество, към което се стремяхме. Демокрацията е слаба заради слабостта на държавата да се справи с неравенствата и липсата на справедливост“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът определи като несъстоятелен основния въпрос, който вълнува обществото – Свършил ли е преходът. „По-важен от него е въпросът, че България е на дъното на всички европейски класации и по всички показатели е на нивото на развиващите се държави“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът Йотова отбеляза, че демокрацията не се случва задължително с падането на тоталитарните режими, за нея трябва да се работи постоянно. „Тя е крехка, но се постига от всички нас, чрез стабилността и работата на институциите. Огромна, но все още недостатъчна за България е ролята на неправителствените организации. Тази обществена дискусия се пренебрегва“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът изтъкна факта, че най-често употребяваната дума в изборните нощи бе демокрация. „Но заедно с нея вървеше и негативно определение – липсваща, недостатъчна, заплата, злоупотреба“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и добави, че 30 години след т.нар. преход чувстваме дефицит на демокрация.

Във втората част на изказването си вицепрезидентът акцентира върху темата за равенството между половете през изминалите години. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , цитира данни на Европейската комисия, според които промените в правата на жените от началото на хилядолетието са се случвали със „скоростта на охлюв“, както ги определя и самата европейска институция.

По повод отминалия Международен ден за елиминиране на насилието срещу жени вицепрезидентът Йотова заяви, че тази тема липсва от вниманието на българското общество. „Говорим за тази тежка язва в обществото ни само когато се случи непоправимото. Проблемът не е само в недостатъчно добре функциониращото законодателство, но и във възприятията, в отношението към жертвите“, подчерта вицепрезидентът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
432 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.11.26 | 16:24

2

Това грозилище има няма току цъфне

Крум Усаински-Крупник

2019.11.26 | 12:59

1

Цървули!!!Дъртата Червена Кукумявка да ни обясни,защо не се подобри "демокрацията" при всичките правителства в които участваше БСП!!!Тези комунделски миндили представят нещата така,все е дно те никога не са били във власта и не крадяха поголовно през последните 30 години!!!Ура и Слава!!!

Добави коментар

Водещи новини