Илияна Йотова награди победителката в програмата „За жените в науката“

  • 19 ноември 2019 18:23

  • 396
  • 0
Илияна Йотова награди победителката в програмата „За жените в науката“
©

„Ако подадем ръка на младите жени и им осигурим подходящо образование с вкус към търсене и откривателство, специални научни програми, по-лесен достъп до финансиране, повече възможности за кариерно израстване, резултатите ще бъдат полезни за цялото ни общество.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на официалната церемония по награждаването на тазгодишните победителки от Националната стипендиантска програма „За жените в науката“. Програмата „За жените в науката“ е инициатива на L'Oreal и ЮНЕСКО. Националното издание в България стартира през 2010 г. в партньорство със Софийския университет.

„Трябва да се мотивират и жените, дръзнали да се занимават с бизнес, с предприемачество, защото науката води след себе си иновации, напредък, качествени работни места и високи доходи“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът подчерта, че светът все повече се развива чрез високите постижения в науката, в иновациите. „Все повече са необходими „знаещи работещи“, които могат да работят с високи технологии, а и да ги създават. Така ще се борим с бедността и новите предизвикателства като климатичните промени. Убедена съм, че когато жените липсват в даден профил от науката, това неизменно се отразява негативно върху качеството на  научните изследвания“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът благодари на организаторите на Националната стипендиантска програма за подкрепата за жените учени. „Все още плащаме дан на убеждението, „че науката е мъжка професия, а жената няма време да се занимава с наука. Вашата помощ разбива стереотипите“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът посочи България като пример – на челните места сме по брой на жените учени в различните институти в Европа, страната ни е на първо място в ЕС по жени в сектора на информационните технологии. „Явлението „стъклен таван“ обаче го има и в нашата държава. А в сферата на науката остава сякаш недооценен приносът на жените. Има още какво да вършим“, отбеляза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Илияна Йотова ще бъде гост на връчването на наградите "За жените в науката"

Вицепрезидентът призова за по-голямо присъствие на големите компании в университетите – да подпомагат талантливите млади хора, които искат да се занимават с наука, а утре да развиват и тези, които днес им подават ръка.

Към участничките в Националната стипендиатска програма вицепрезидентът се обърна с думите: „Вие сте героите, които с постоянство, ентусиазъм, без много шум, променяте не само България, но и света. Желая ви мечтите ви да надхвърлят мащабите на лабораториите или терените, на които работите всеки ден.“

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , връчи наградата на д-р Мария Джумалиева-Стоева. Тя е отличена за проекта ѝ, фокусиран върху кодиране и защита на информацията. Другите две стипендиантки са д-р Евгения Сарафова за проекта изследване на качеството на въздуха в София, Пловдив, Бургас и Варна, и д-р Юлия Романова за проекта ѝ, фокусиран върху създаването нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки с цел повишаване на техния капацитет.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини