"Прозрачност без граници" призова ЦИК за съвместна проверка на причините за високия брой недействителни бюлетини

  • 26 ноември 2019 14:23

  • 394
  • 1
"Прозрачност без граници" призова ЦИК за съвместна проверка на причините за високия брой недействителни бюлетини
© Булфото (архив)

От Асоциация "Прозрачност без граници" са изпратили писмо до ЦИК, в което призовават за съвместна проверка на причините за високия брой на недействителни бюлетини, която да бъде направена от експерти, неправителствени организации и представители на ЦИК, включително и чрез пряк достъп до недействителните бюлетини от проведените избори.

Според "Прозрачност без граници" са особено тревожни данните относно високия и непрекъснато нарастващ брой на недействителните бюлетини, подадени за общински съветници и кметове на общини. Изчисленията на неправителствената организация, направени въз основа на официалните резултати от местните избори във всички 265 общини, че на национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи "исторически максимум" от 466 077, като те съставляват 15,098 на сто от подадените бюлетини.

Говорителят на ЦИК: Съдът трябва да реши дали жалбите на Манолова са достатъчни за касиране на изборите

На ниво области обобщените данни показват, че в три области делът на недействителните бюлетини е над 20 на сто, а в 11 области той варира между 17 на сто и 20 процента, а на ниво общини се открояват драстично високи стойности на недействителните бюлетини, които съставляват между 25 и 31 на сто от общия брой на подадените бюлетини, посочват от асоциацията. Посочените стойности не включват дела на бюлетините, попълнени с избор "Не подкрепям никого".

Според експертите данните относно дела на недействителните бюлетини са особено тревожни и отразяват тенденция, която не трябва да бъде неглижирана. Тя може да бъде израз както на съществени дефицити в изборния процес, така и на по-дълбоки процеси в политическия живот на страната, предупреждават от асоциацията. Според тях, за да бъде направен адекватен анализ на причините за проблема, и съответно - за да бъдат предприети ефективни мерки, е необходимо осигуряване на достъп до бюлетините на експерти, неправителствени организации - наблюдатели на изборния процес, и представители на ЦИК.

Проф. Михаил Константинов разкри какво може да доведе до касиране на изборите

Съгласно изборното законодателство разрешение за такъв достъп може да предостави Централната избирателна комисия. В случай че ЦИК прецени, че законодателството не осигурява възможност за проверка на недействителните бюлетини, смятаме, че ЦИК следва да се възползва от разпоредбите на чл. 57, ал. 1, т. 47 и да поиска законодателни промени, които да гарантират реализирането на такава проверка още за тези избори, апелират от "Прозрачност без граници".

От организацията посочват също, че искането им не цели преразглеждане на резултатите от проведените избори, а отстраняване на причините за високия брой на недействителни бюлетини.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
394 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.11.26 | 16:33

1

Никой няма да допусне до съзнателната шашма на управляващите .Само с принуда трябва да се извърши проверката ,иначе идиотите няма да разрешат,защото са в играта

Добави коментар

Водещи новини