Проф. Михаил Константинов разкри какво може да доведе до касиране на изборите

Недействителните гласове на първи тур на местните избори са 661 000. Това не са 20%, както твърдяха политици с лоша математическа подготовка по медиите. Гласовете за тези избори бяха 7 700 000, защото гласувахме за няколко неща. Отношението на тези две числа дава упоменатите 8,5% недействителни гласове. Това каза експертът по избори и математик проф. Михаил Константинов в ефира на БТВ.

„Интересно обаче е друго. Недействителните гласове за общински съветници са 15% (от всички гласове за съветници), а недействителните гласове за всички кметски избори са малко над 4%, което е в европейските норми. Как така едни и същи избиратели произвеждат абсурдните 15% недействителни гласове за съветници - и допустимите 4% за кметове? Има хипотеза, че за това са виновни преференциите, които избирателите не използват правилно Действително, през 2015 година, когато се въвеждат преференциите, делът на недействителните гласове за съветници скача на 14%. А само четири години преди това, когато няма преференции (през 2011 година), те са само 6%. Има и друга хипотеза, а именно, че някои избиратели не се интересуват от изборите за общински съветници и пускат съответно празна бюлетина. Или пък бюлетина, на която има странни преференции или са написани разни мнения за лелите на политиците. Моето предложение е с решение на ЦИК или ОИК, или на съда да се отворят чувалите с бюлетини в секциите, където процентът на недействителните гласове за съветници е особено висок, примерно над 20%. И дано така разкрием причините за този неприятен факт, чрез който над 450 хиляди избиратели направиха гласа си недействителен. Затова призовавам да се отворят чувалите с най-фрапиращите резултати и да се дадат отговори. Явлението е прекалено масово“, посочи Константинов.

Разминаването със 100 000 души в списъците в София той обясни с факта, че за столицата има два вида списъци – за парламентарни и президентски избори, и за местни. Във втория имало със 100 000 души по-малко – хора без настоящ адрес в България. Той е категоричен, че това разминаване не може да повлияе на резултата от изборите в столицата.

Относно заявеното намерение от Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на за оспорване на изборните резултати в София Константинов е скептичен, че може да се стигне до касиране на вота в столицата.

Той изтъкна, че е недопустимо гласът на всеки шести българин да е недействителен. „Всяка нестандартна ситуация предизвиква съмнения у хората и руши доверието в изборния процес, а това безспорно е много лошо. Въпреки това изборите могат да бъдат касирани, само ако има повече нарушения. Първо нарушението трябва да се докаже, и второ, ако то е от естество да промени изборния резултат“, разясни експертът.

По повод разминаването в процентите от екзитполовете между Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска и Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на на втория тур – около 10%, и реалната разлика – под 5%, математикът смята, че то се дължи на факта, че е имало десни избиратели, които са се срамували да признаят дори пред себе си, че гласуват за Манолова. 

„Тази година изборите бяха организирани много по-добре“, обобщи проф. Константинов.


 

Коментари

 1. 2019.11.07 | 09:49

  А бе тоя сбъркан неграмотен подлог ,математик и всевдо професор, за малоумни ли смята 85% от българския народ А бе говедо с говедо 1 550 000 избиратели към 7.700 000 колко процента бе баламурник .Стига си манипулирал лъгал и мамил бг народ

  1. 2019.11.08 | 16:42

   Тоя глупаво крие реалния провал на Фандъкова и рахита на ГЕРБ.
   Не напразно Вожда свика веднага национално съвещание, а на първа редица до него сияеха тетки-партийни секретарки и хитри мъжки оченца на тлъсти лица. И ... лъжи, клюки, махленщина, интригантство, неочаквана дива омраза, стръвно разделяне на нацията - ние, ние, ние... Ама ние в гражданска война ли сме или я подклаждаме?

 2. 2019.11.07 | 15:46

  Кретен!

 3. 2019.11.07 | 14:23

  Относно невалидните гласове, точно професорът беше против машинното гласуване, което не допуска невалидни гласове.

 4. 2019.11.07 | 14:22

  Аз не съм скептична. Ако всичи тези 100 000 души ПОВЕЧЕ на първи тур са упражнили правото си на глас и се изпратили някой на втори тур, това определено влияе на резултатите.

 5. 2019.11.07 | 13:40

  Ако има класиране, свиркай, манго е още тук, не си е заминал тартора на дпс ето ви, третото е на чалъм хохохоб

 6. 2019.11.07 | 10:03

  Казват,че ЦИК била готова с изборните резултати още в петъка( два дни преди изборния ден),но чакали да дойде понеделника,когато СИК им даде ясен сигнал,че са съгласни с тези резултати .
  Гочоолу,Дочоолу и Данко Хаирсъзина отново много добре се справиха,този път и без да спират тока!

  1. 2019.11.07 | 12:41

   ..."една баба казала на леля ми,че ..." - НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ОТ ТАЗИ ЕЛЕМЕНТАРНА СХЕМА ?!?!

 7. 2019.11.07 | 10:22

  Много е вещ този МАТЕМАТИК.
  Най много ме разсмя обяснението , че разминаването на публикуваните резултати пеи балотажа се дължи на ''неудобството" на десни избиратели да признаят , че са гласували за ляв.
  Това разминаване беше на фрапиращо в сайта на 24 ЧАСА“
  Та въпросите ми към него са:
  Разрешено ли е да се публикуват резултати , преди приключване на изборният ден И
  но и при първият избор бяха публикувани подобни разлики.
  Та от кого се срамуваха десните избиратели?
  Че са гласували за десният ли кандидат или да ме демотивират , че е излишно да ходя на избори , защото резултата вече е ''ясен"

 8. 2019.11.07 | 10:06

  Умен човек

  1. 2019.11.07 | 10:20

   Толкова умен дори магьосник щом може да направи шестотин хиляди бюлетини невалидни и да каже че това не е проблем.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Избори

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет