Чуждите медии за срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп

  • 26 ноември 2019 09:20

  • 4428
  • 4
Чуждите медии за срещата на Бойко Борисов с Доналд Тръмп
© Gettyimages

Визитата на българския премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в САЩ и срещата му с американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския намира отзвук в агенциите Асошиейтед прес и ТАСС и в западни и руски издания.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп и българският лидер са обсъждали енергетиката и НАТО. Агенцията посочва, че двете страни са публикували съвместно изявление, в което САЩ казват, че приветстват аспирациите на България да стане регионален газов хъб. България, която беше близък съюзник на Москва през Студената война, по-късно се присъедини към НАТО и към ЕС, но продължава да разчита на Русия за енергийните си доставки, посочва агенцията. По време на срещата на Тръмп и Борисов двамата лидери са обещали да увеличат доставките на природен газ от различни и надеждни източници и да диверсифицират българския енергиен сектор, посочва агенцията. Администрацията на Тръмп има намерение да прати технически експерти в страната, за да работят с техните български колеги, за да намерят начини за по-нататъшно сътрудничество по енергийни проекти, в това число и ядрени, посочва още агенцията. АП припомня, че срещата на Тръмп с българския премиер се вписва в серия от срещи на Тръмп с лидери на страни от Източна и Централна Европа, като Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния.

Борисов: Следващата ни среща с Тръмп ще бъде за отпадането на визите

Водещите американски издания "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" препечатват публикацията на АП. Изданията акцентират, че високопоставен представител на американската администрация, информирал журналистите за резултата от визитата, е казал, че САЩ са заинтересовани от износ на втечнен природен газ за България и други страни от региона. По време на срещата с Тръмп е било отбелязано неотдавнашното закупуване от България на самолетите F-16. Тръмп е похвалил и решението на България да увеличи разходите за отбрана и да работи с други съюзници от НАТО, за да постигне целевите разходи за отбрана до 2024 г. Президентът е казал също, че САЩ подкрепят аспирациите на България да се присъедини към програмата за визови облекчения, позволяваща безвизови пътувания до САЩ за срок от 90 дни. Програмата дава възможност на предварително одобрени пътници от участващите в нея страни да посещават САЩ до 90 дни, без да трябва да получава неимигрантска виза за посещение, отбелязва изданието.

САЩ и България се договориха да укрепват стратегическото си партньорство, посочват руските ТАСС и РИА Новости. Двете страни се договориха да развиват сътрудничеството в сферата на отбранителната промишленост, посочва ТАСС. САЩ и България ще разработят "пътна карта" за противодействие срещу заплахите за сигурността в Черноморския регион, отбелязва в. "РБК", като се позовава на общо изявление на премиера Борисов и президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския.
Вашингтон и София планират укрепване на сътрудничеството си в енергетиката, посочват ТАСС и в. "Московский комсомолец". САЩ са се съгласили, че България трябва да има газов хъб, отбелязва ТАСС.

Novini.bg
4428 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Българин

2019.11.26 | 09:40

1

Аз не съм сигурен дали тръмп знае с премиера на коя държава се е срещнал.

По-българин

2019.11.29 | 09:03

4

Аз пък не съм сигурен, че ти знаеш на коя държава си гражданин...

торн

2019.11.26 | 09:51

2

Лично го чух да казва "Булгерия"...

1234

2019.11.26 | 10:32

3

Защото 10 минути преди срещата е получил справка за най-важното за този , с когото ще се среща - страна, интереси, приоритети на САЩ и как да ги постигне. Вероятно и профил на премиера. Не е толкова тъп, че да не запомни името на една страна и клишетата , които трябва да каже. Оттам нататък - театър за балъците...Нито страната ни ще е по-добре, нито ние. Но виж - американците си гарантираха една сума от милиард за самолети срещу една снимчица на нашия с техния пред белия дом...Добра сделка - бива ги в търговията :):)

Добави коментар

Водещи новини