БСП иска Румен Радев да назначи новия шеф на КПКОНПИ

  • 21 ноември 2019 11:15

  • 2074
  • 13
© Фейсбук/ Корнелия Нинова

БСП иска президентът да назначава председателя на антикорупционната комисия като номинациите ще са негови, а не на политическите сили, обяви пред журналисти в НС лидерът на социалистите Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Вчера изтече срокът политическите сили да предложат своите кандидати за КПКОНПИ. Те са две - консенсусната номинация на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, и на "Воля" - депутатът Симеон Найденов.
Като направи уточнение, че позиция е лична, а не опит за еднолично налагане на решение на групата, Нинова заяви, че ще гласува "против" сегашния главен прокурор и против претендента на "Воля". ПГ на "БСП за България" ще вземе официално решение след като изслуша двамата кандидати.

ГЕРБ и ОП издигнаха кандидатурата на Цацаров за председател на КПКОНПИ

Причината е, че още в началото социалистите са били против приемането на антикорупционния закон в този му вид, според който депутатите избират кой да оглави КПКОНПИ.

Комисията беше създадена сгрешено, защото, през времето, когато е работила, нито един политик от високите етажи на властта не е осъден за корупция, обясни Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Нещо повече, добави тя, самият председател на комиисята се оказа замесен в корупционни практики, което с времето доказа нашето решение, че тя няма да сработи. Затова БСП са внесли отново неприетия техен закон за борба с корупцията.
На второ място, коментира Нинова, не може депутатите, управляващото мнозинство най-вече, но и ние, да излъчваме човека, да го избираме и назначаваме, държавата да му плаща заплата, т.е. правителството и да очакваме, че той ще ни разследва обективно за корупция и ще ни предаде на съд.

Сега ни предлагат повече от същото - досега имахме корупция, ако комисията и председателят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото, подчерта Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

Затова и социалистите смятат, че президентът като институция, избрана пряко от хората, която не раздава и не разпределя еврофондове, т.е. е обективен, е най-добрият вариант да назначи председателя на антикорупционния орган, а не това да бъде функция на парламента.

Нинова обясни, че именно от тези съображения не са излезли със свое предложение за председател на КПКОНПИ, в противен случай - би било лицемерие и в разрез с позицията им за комисията. Дори и теоретично да го направят, аритметиката показва, че, освен от ДПС, не биха могли да търсят от друга парламентарна сила подкрепа, нещо, което те не желаят.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2074 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2019.11.21 | 11:30

1

Кучка

Някой си

2019.11.21 | 11:35

2

Корни, стига вече тоя президент на чучело го направихте, не си ли изплати дълга вече, че го направихте президент, той човека вече съжалява сигурно, че се е хванал с вас на хорото, то ваще искания от него и чрез него край нямат.

2019.11.21 | 11:39

3

Тука вече ми харесваш Тука вече ме убеждаваш че престъпниците се опасват с обръч от защита на бантитизма разбойниците ,корупцията и още по-вече разграбване на държавата на държавата.Но вземете радикални мерки за разкъсване на тези обръчи

2019.11.21 | 11:42

4

по точно НИЯ ОТ БСП ИСКАМЕ ДА ГО НАЗНАЧАВАМЕ ДА Е НАШЕ МОМЧЕ

2019.11.21 | 11:50

5

че той си е чучело по рождение,а лена корни и деса го довършиха

...

2019.11.21 | 13:41

6

Ако не знаете какво е руски терорист и изверг, това са всички от БСП. Нагли копелета без капка срам.

...

2019.11.21 | 13:45

7

Инструкциите от Москва за БСП винаги са били: "крадете, унищожавайте и унижавайте всички българи, които не са с вас и ще ви даваме пари. Не спирайте никога. Бъдете безмилостни, Учете и децата си да са безмилостни крадци и лъжци. Постоянно правете опити да завземате властта с подлост."

...

2019.11.21 | 14:08

8

Ако някой разбие мутрата да комунист, веднага трябва да получи орден "Стара планина", а ако фрасне Корнелия по зурлата с тухла, трябва да получи 3 ордена. Комунистите са нагли подчовеци.

2019.11.21 | 14:26

9

На гжа Нинова лъжата винаги гн Премиера и е виновен.Бойко вземи е опъ.и да миряса душманката

Пенсионер

2019.11.21 | 17:25

10

Нинова щом е против и не е доволна ,че няма нито един осъден политик,аз подкрепям Цацаров и първо да започне с нея .

Добави коментар

Водещи новини