България и Люксембург ще работят заедно за подкрепа на евроинтеграцията на С. Македония и Албания

  • 07 ноември 2019 14:10

  • 393
  • 1
България и Люксембург ще работят заедно за подкрепа на евроинтеграцията на С. Македония и Албания
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и министърът на външните работи и европейските въпроси и министър на имиграцията и убежището Жан Аселборн се договориха България и Люксембург да работят заедно за европейската перспектива на страните от Западните Балкани след липсата на решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания. Това съобщиха от МВнР. 

„Ако обединим усилията си и помогнем на Република Северна Македония и Албания да започнат преговори, ще помогнем не само на тях и народите им, но ще помогнем на цяла Европа“, изтъкна министър Захариева, която прие Жан Аселборн в МВнР на първото му официално двустранно посещение у нас.

Европейската интеграция на Западните Балкани, която и двете страни подкрепят, беше сред основните теми в разговорите.

Според Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на присъединяването на тези страни към ЕС ще помогне и за решаване на един от най-големите проблеми в региона на Западните Балкани – емиграцията на млади хора. Три на сто или почти 60 000 души от населението на Албания, например, са напуснали страната миналата година.

„Европа направи голяма грешка като на последния Европейски съвет не се съгласи да започне преговори с Република Северна Македония и Албания. Това наистина не е добре. Ще дадем най-доброто от себе си, за да не забрави ЕС Балканите. Още през 2003 г. на срещата в Солун казахме, че всички страни на Балканите трябва да могат да станат членове на ЕС като изпълнят необходимите условия“, категоричен бе Жан Аселборн.

Люксембург и лично министър Аселборн бяха едни от най-големите поддръжници на България по време на първото й Европейско председателство през 2018 г., включително по приоритета за европейската интеграция на Западните Балкани. 

„Люксембург е една от 6-те държави, основателки на ЕС, с много опит от предишни периоди на председателство и вашия опит и подкрепа особено по европейската перспектива на Западните Балкани бяха изключително важни за нас“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Тя подчерта, че по европейските въпроси България и Люксембург имат 90 на сто сходни позиции, включително борбата с климатичните промени, дигиталния пазар, сближаването и намаляването на различията между страните в ЕС, политиките на добросъседство. По темата за бъдещия общ бюджет на ЕС външният ни министър подчерта необходимостта той да бъде балансиран като в него да не бъде забравяна кохезионната политика.

Двамата министри обсъдиха и бъдещето на Европейския съюз и новата Европейска комисия като изразиха надежда, че тя ще започне пълноценна работа на 1 декември. Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Жан Аселборн бяха единодушни колко е важно да бъде запазено единството в ЕС особено на фона на предизвикателства като Брекзит, миграционен натиск и несигурност в международните отношения.

„Съвсем скоро, на 9 ноември, ще бъдем заедно в Берлин, за да отбележим 30 г. от падането на Берлинската стена. Това събитие доведе до промени, които с една дума могат да бъдат описани като „свобода“ за Централна и Източна Европа“, заяви външният ни министър като отбеляза колко важна за България е интеграцията и членството в ЕС.

„Падането на Берлинската стена беше началото  на ново време за България и на нов Европейски съюз. Той е основан с идеята да вложим цялата си енергия да направим Европа по-добра и да решим заедно проблемите, които не можем да решим сами. Въпросът е да поддържаме тази общност“, заяви Жан Аселборн.

Той потвърди пълната подкрепа на Люксембург за интеграцията на България в Еврозоната, начало на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и за пълноправно членство в Шенген.

„Европейският съюз е много сложен организъм и имаме достатъчно проблеми, но ако две страни в съюза нямат проблеми – това трябва да го показваме. Люксембург ще направи всичко, което може, за да стане  България част от Шенген. Трябва да направим тази стъпка в ЕС. Ако не я направим, дискриминираме страната ви“, каза Жан Аселборн.

Двустранните отношения между България и Люксембург са традиционно добри. Двамата министри подчертаха, че трябва да се работи повече за активизиране на икономическото сътрудничество. През 2018 г. българският износ за Люксембург възлиза на 11,2 млн. евро (20.4% ръст в сравнение с 2017 г.), а вносът от Люксембург е 50,3 млн. евро.

Сред възможностите за развитие на икономическите връзки и инвестиции министър Захариева открои бързоразвиващия се в България високотехнологичен сектор. Принос за активизиране на икономическото сътрудничество се окачва да има и планираният догодина в Люксембург двустранен бизнес-форум, организиран от посолството ни в Брюксел, което е акредитирано и за Люксембург, Българската търговско-промишлена палата и Търговската палата на Люксембург.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
393 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KwoerjSnave

2022.03.03 | 17:41

1
146ad41 @336i@

Добави коментар

Водещи новини