Депутатите обсъждат промените в Закона за стоковите борси и тържищата

Народното събрание ще обсъди на второ четене промените в закона за стоковите борси и тържища, с които се предвижда всяка борса да урежда системата за разплащане, т.нар. клиринг в своя правилник.

Измененията в закона касаят уреждането на клирингов механизъм само за търговия на стоковия пазар и не касае пазара на финансови инструменти. Условията за неговото действие ще се регламентират в борсовия правилник на съответната стокова борса. С това ще отпадне съществуващият лицензионен режим на клиринговата къща, която играе ролята на банка за борсовата търговия. Това, според вносителите от Министерски съвет, ще доведе до намаляване на административната тежест върху бизнеса по създаването и функционирането на клиринга. От друга страна, това ще има положителен ефект за икономически оператори, търгуващи на борсата, при гарантиране на задълженията на страните по сключените договори.

В програмата на парламента е и първо четене на промените в закона за безопасно използване на ядрената енергия. Една част от тях предвиждат наредбите, касаещи радиационната защита при осъществяване на разрешени дейности, да се издават от министъра на здравеопазването, съгласувано с председателя на Агенцията за ядрено регулиране.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Намирате ли за необходимо закупуването на още осем изтребителя F-16 от САЩ?

Избрано от Интернет