Цветанов се срещна с Ян Бжежински в Атлантическия съвет във Вашингтон

  • 30 октомври 2019 10:15

  • 907
  • 7
Цветанов се срещна с Ян Бжежински в Атлантическия съвет във Вашингтон
© ЕАЦС

Във Вашингтон, председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа се срещна с Ян Бжежински, старши изследовател към Центъра по стратегии и сигурност “Скоукрофт” на Атлантическия съвет.

Бжежински е и водещ изследовател по инициативата "Три морета" - форум, в който влизат дванадесет източноевропейски държави, членки на Европейския съюз, между които и България. Форматът има за цел да създаде условия за регионален диалог между членуващите в него страни по различни въпроси в областта на външната политика, икономическото развитие, енергетиката, отбраната, включително и противодействието на външни фактори, действащи с несистемни средства за влияние.

Ян Бжежински запозна Цветанов с резултатите от проведената на 5-6 юни 2019г. среща в Любляна по инициативата, на която са присъствали Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето, германският външен министър Щайнмайер и министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери. На лице е видим прогрес в дейността на организацията, като се очаква още по-голямо засилване на дейността по време на настоящото председателство на формата от Естония. Положителен знак за засилващото се влияние на организацията е реализирането на Инвестиционния фонд към инициативата (Three Seas Investment Fund), по който редица държави-членки вече са внесли дялови вноски. Очаква се преди срещата в Талин през юни 2020г., вече да са налице първите инфраструктурни проекти, финансирани от фонда. Сред приоритетните проекти са изграждането на транспортните коридори „Север – Юг“ (известен като „Виа Карпатия“, свързващ пристанището Клайпеда в Литва със Солун в Гърция), Балтийско-Адриатическия коридор, Виа Балтика и други. Специално внимание ще се отделя и на изграждане на специализирана инфраструктура за доставка на природен газ на пристанища в Полша и Хърватска.

Цветанов приветства горепосочените инициативи, заявявайки, че те са реален инструмент за диверсификация на енергийните доставки, което от своя страна ще доведе до намаляване зависимостта на региона от сегашните енергийни доставчици. Развиването на инфраструктурните проекти пък ще доведе до повишаване свободното движение на хора, стоки и капитали. Цветанов използва възможността да информира Ян Бжежински относно намерението на Евро-атлантическия център за сигурност да организира форум, който даде по-голяма гласност на Инициативата "Три морета" в България и държавите от региона. Според Цветанов, посредством инициативата може да се постигнат цели на трансатлантическото сътрудничество, както и да се заздрави евро-атлантическото влияние в региона. В тази връзка отправи покана към Бжежински да участва във форума в София. Бжежински прие поканата, като пое ангажимент да привлече към участие във форума и други американски експерти, съобщиха от пресцентъра на Евро-атлантическия център за сигурност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
907 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
вършец

2019.10.30 | 11:47

7

тоя от къде има пари?

Възмутен

2019.10.30 | 11:28

6

Туй рядко а.к.о пак се подреди на скъпо платена службица, а трябваше да се запознае със Софийски централен затвор за шашми с цел лична облага! Боко, защо още спиш?

2019.10.30 | 11:27

5

a koi e tozsi cvetanov ta ni go zavirate ejednevno vev ocite bre plateni i skopeni jurnalia slugi i podlogi na grob.

2019.10.30 | 11:22

4

ЦЕЦО СРА НА СОЦИАЛИСТИТЕ В УСТАТА

тоя

2019.10.30 | 11:20

3

тоя яко са го чипосали. явно дава бъгове, че ходи редовно да му сменя фърмуеъра. очаква монтажа на дистанционен модул да не се развява все през атлантика, че скъпо излиза.

2019.10.30 | 11:14

2

Спирай се, смешник! Цветанов е най-презирания български политик след Роско Плевнелиев, не е нужно и ти да го излагаш допълнително с безумното си тролене!

СТРАНДЖАТА

2019.10.30 | 10:52

1

БРАВО ЦЕЦО! САМО ТАКА! ИСКАМЕ ДА СЛУШАМЕ ВОЙ ОТ ПОСРАНИ КОМУНИСТИ!

Добави коментар

Водещи новини