Борисов стана първият чуждестранен лидер, отличен със специалната награда „Факла на свободата“

  • 29 октомври 2019 11:07

  • 4326
  • 13
Борисов стана първият чуждестранен лидер, отличен със специалната награда „Факла на свободата“
©

​Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г бе отличен със специалната награда „Факла на свободата“ на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство (НКПЕЕ). НКПЕЕ е американска неправителствена организация, чиято основна функция е подпомагане на евреите и еврейските общности в Източна Европа и Евразия.

Българският премиер стана първият чуждестранен лидер, удостоен с отличието, което до момента е било присъждано единствено на американски граждани с особено големи заслуги и лидерски качества в областта на международните отношения и правата на човека, в частност защита на еврейските общности в Източна Европа и страните от бившето съветско пространство.

До този момент наградата, която датира от 1991 г., е връчвана на представители на Конгреса и Сената на САЩ, на посланици и американски общественици за цялостния им принос и за заслуги в областта на предотвратяването и борбата с антисемитизма.

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г получи наградата от председателя на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство Даниел Рубин, който е известен водещ защитник на еврейската общност. НКПЕЕ е сред най-добрите партньори на България в САЩ заедно с Американския еврейски комитет и “B’nai B’rith International”.

При удостояването с наградата премиерът Борисов отбеляза, че страната ни активно работи с българската и световната еврейска общност. „Но това, което никога няма да забравим и предаваме на нашите деца, е спасяването на близо 50 000 евреи, живеещи в България, по времето на Втората световна война - безпрецедентен акт и проява на гражданска смелост на нашия народ, на Българската православна църква, на видни наши общественици и интелектуалци“, заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред Даниел Рубин.

Премиерът припомни, че по повод Националния ден на спасението на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста на 10 март т. г. Столичната община и Организацията на евреите в България „Шалом” организираха шествие под надслов „Заедно за България, заедно за Европа“. Към него се присъединиха високопоставени лидери на Световния еврейски конгрес, както и председателят на българското Народно събрание и министърът на външните работи.

„Чрез шествието българското общество показа непримиримост към нетолерантността и речта на омразата, към ксенофобията и всички форми на расизъм“, посочи премиерът Борисов. По думите му нашият народ винаги се е противопоставял и ще продължи да се противопоставя на всички опити за антисемитски прояви.

На срещата на министър-председателя с представителите на Националната коалиция в подкрепа на евразийското еврейство присъстваха също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа и посланикът на Държавата Израел - Йорам Елрон.

В рамките на разговора премиерът Борисов очерта, че българското правителство последователно работи за конструктивно надграждане на установеното стратегическо партньорство със САЩ и за постигане на конкретни измерими резултати в ключови области. Такива сфери са сигурността и отбраната, контратероризмът, енергийната сигурност, правоприлагането, образованието и връзките между народите.

„Основна цел на усилията ни за засилване на двустранното икономическо сътрудничество със САЩ е привличането на нови преки американски инвестиции“, изтъкна министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

По време на срещата премиерът Борисов акцентира също, че България отдава дължимото голямо значение на отношенията си с Държавата Израел като политическият диалог между двете страни се развива непрекъснато във възходяща линия, в дух на взаимно доверие, сътрудничество и приятелство. „А награди като днешната потвърждават, че както в миналото, така и в бъдещето оставаме силно свързани, за да посрещаме по-лесно световните предизвикателства“, посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че отличието „Факла на свободата“ е награда за целия български народ.

Последвайте канала на

Novini.bg
4326 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
изненада

2020.09.27 | 21:41

13
Преди да дават награда на Борисов, трябваше да дадат нобеловата наг рада на българската църква. Тя има най големи заслуги са спасението на еврейте. Но на него дават награди също като през социализъма.

2019.10.30 | 20:56

12

Гн Министър Председателят Бойко Борисов, няма врата която да неса му я отворили.Във която и държава да е отишъл.Всички държави мечтаят да имат като гн Бойко Борисов Премиер.Ние Българите сме най късметлиите.Мб...

ХА ХА ХА ХА

2019.10.30 | 16:36

11

Да СЕ СМЕЕШ ЛИ ДА ПЛАЧЕШ ЛИ ??

Мечтател

2019.10.30 | 09:36

10

А аз искам по-високо заплащане и по-добър живот на мен и семейството ми,пък ако ще и 10 факли да му дадат...

Отвратен от ГЕРБ

2019.10.30 | 08:09

9

За какви заслуги му дажат тази награда? Той е героят, спасил 50 хил. български евреи от лагерите на Хитлер! Това е резултат от активната позиция на неговата бивша партия БКП по този въпрос. Изненадан съм, че не е съдействал на братската КПСС и да спаси руските евреи в ГУЛАГ.

Аз

2019.10.29 | 21:28

8

Дупедавецът е награден! Ех,бедни ми робски народеееее!

100

2019.10.29 | 11:15

1

А кога ще го отличите с факла отзад ?

Б.Б

2019.10.29 | 16:44

7

ще получиш факла отзад ти малка мишко,Бат Бойко е най големия ве гномчееее

данъкоплатец

2019.10.29 | 11:26

2

Аз пък си помислих,че му е дадено отличие за най-голямата Тиква,отгледана някога на банкянски плет!
Но после се усетих,че хамериканските еврее от тикви правят "Хелуин" - а си.

Б.Б

2019.10.29 | 16:43

6

и кво...яд ли те е ве мижитурко....не си ли разбрал,че Бате Бойко е НАЙ ГОЛЕМИЯ....и никой нищо не може да му каже или направи....мишокккккк

2019.10.29 | 14:57

5

НЯМА ЛИ ДА ВРЪЧАТ И НА ЦВЕТАНОВ?И ТОЙ МНОГО ТАЧИ ЕВРЕИТЕ.

weee

2019.10.29 | 12:07

4

Яд ли ви е малки гнусни гномчета. Бягайте при мамината фуста импексова.

Добави коментар

Водещи новини