Борисов проведе среща с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен

  • 16 октомври 2019 12:24

  • 283
  • 1
Борисов проведе среща с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен
© Министерски съвет

„Оценяваме значението на отношенията на традиционно приятелство и взаимноизгодно сътрудничество между България и Камбоджа“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с премиера на Кралство Камбоджа Хун Сен, който е на официално посещение у нас, съобщиха от правителствената пресслужба. Българският премиер изтъкна, че догодина ще отбележим 60-годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. За традициите в двустранните връзки свидетелстват завършилите в миналото висшето си образование у нас над 100 камбоджански граждани, които днес заемат ръководни позиции в различни сфери на обществения живот в Кралство Камбоджа. „Радвам се, че и във водената от Вас делегация има такива камбоджански граждани, което е ярък знак, че българските висши учебни заведения предлагат качествено и конкурентно образование“, обърна се премиерът Бойко Борисов съм госта си Хун Сен.

В хода на разговора двамата министър-председатели заявиха готовност да работят за активизиране на двустранното взаимодействие и за разширяване на политическия диалог между България и Камбоджа. Посещението на премиера Хун Сен е крачка именно в тази посока, бе отбелязано по време на срещата.

Акцент в разговора между Бойко Борисов и Хун Сен бяха възможностите за разширяване на двустранните икономически връзки, насърчаването на контактите между бизнеса на двете страни и развитието на двустранни инвестиционни дейности. Бе дискутирано също конкретно сътрудничество в областта на културата, вътрешните работи, туризма.

От българска страна бе посочена готовност за обсъждане на възможности за съвместни действия и в области като регионално развитие и благоустройство, опазване на околната среда, обмяна на опит и експерти, както и организиране на обучения на енергийни специалисти, тъй като страната ни има сериозен опит в електроенергийния сектор.

„При насърчаването на отношенията ни в областта на образованието, най-ефективният модел за реализирането му е установяване на пряко сътрудничество между университетите от двете страни, тъй като те са автономни“, каза още премиерът Борисов пред госта си.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
283 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ерни

2019.10.16 | 13:36

1

Браво, генерале.

Добави коментар

Водещи новини