Сотир Цацаров: Две версии проверява прокуратурата за спирането на БНР

  • 10 октомври 2019 14:38

  • 1476
  • 4
©

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в представи установените факти по темата БНР, пред парламентарната комисия за БНР.
По думите му в прокуратурата тази тема е инициирана от два сигнала от ДАНС, от едно явяване от пострадал лично в 4-то районно управление и от едно писмо на генералния директор.

В прокуратурата са се развили 5 сюжетни линии по тези материали.
Това, с което се занимава прокуратурата, е дали е извършено престъпление и налице ли е основание за привличане към наказаятелна отговрност определни лица, заяви Цацаров.

За всички факти и обстоятелства, които ще бъдат съобщени, има писмено разрешени от наблюдаващия прокурор

Първата сюжетна линия касае спирането на радиото и програма Хоризонт, каза главният прокурор.

Той хронологично представи данни за деня на спирането на програмата на БНР и какви са фактите, установени при проверката.
Материалите от проверката са изпратени на Софийска градска прокуратура и е образувано досъдебно производство.

За да се установи кое е предизвикало пълното спиране на проверката, въпреки техническата възможност за излъчването й, от прокуратурата са изискали входящите дневници на вътрешно- служебната кореспондеция в радиото, и са разпитани множество лица в качеството на свидетели.

Очертани са две версии, които са предмен на проверка - едната на Пламен Костов - директор на дирекция Техника,  а другата на генералния директор на националото радио.

Според казаното от Пламен Костов, шеф на дирекция "Техника" генералният директор се прибира с един ден по-рано от командировка и му се обажда, като му разпорежда да спре сигнала на радиото. 

Пламен Костов казал, че това е пълно безумие и генералният директор му казал: "Изпълнявай". Тук става ясно, че НУРТС са поискали допълнително, писмено уверение, че се иска спиране на сигнала. Директорът на дирекция Техника е изпратил до НУРТС потвърждението. При нов телефонен разговор генералният директор е казал да продължават със спрения сигнал и да държат НУРТС на стенд бай.

На 13 септември Костов е наредил на техническия директор да пусне сигнала към 10,20 ч. НУРТС отново иска потвърждение и пуска излъчването в 10,24 ч. Това е първата версия и според нея спирането на радиото е извършено със знанието на генералния директор.

Втората версия е според показанията на генералния директор. Той заявява, че на 11 септември в обаждането с думите "Изпълнявай" Костов посочва, че няма спомен да е нареждал такова нещо, нито пък има спомен за "Дръж НУРТС на стенд бай". Генералният директор отрича да е извършвал такъв разговор. Отрича да има особен спомен за пускането на сигнала и казва, че е сложил на уведомлението за спиране на радиото.

Втората сюжетна линия касае проверка в Софийска районна прокуратура. Получен е сигнал от СЕМ за данни за упражнена принуда от генералния директор върху определени журналисти.
От генералния директор са изискани всички документи, свързани със случая. От СЕМ също са изискани всички относими към случая документи, касаещи свалянето от ефир на журналиста Силвия Великова.
Снети са обяснения от няколко на брой лица, и други действия по разследването, включително са изискани и записите на охранителните камери на входа на радиото.

Тук се очертават две групи свидетели - едните твърдят, че е имало действия за сваляне на Силвия Великова от ефир, за да не води предавания около смяната на главния прокурор, обяснява Цацаров. 

Нещета са свързани с проведен разговор с г-жа Великова в Борисовата градина. Според нея такъв разговор е имало и генералният директор е казал, че тя трябва да бъде свалена от ефир и е казал, че е имало заплахи спрямо него и че бюджетът на радиото няма да бъде приет какъвто трябва да е. Прилагат се и факти за командировка в Стара Загора на Силвия Великова, където трявало да обучава млади кадри. 

Другата група лица, от които са снети обяснения, най-общо отричат това.

Последвайте канала на

Novini.bg
1476 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2019.10.10 | 15:30

1

Толкова сте смешни вече с простота си ..... Разигравате някакви циркове на който само вие си вярвате.

Две версии:

2019.10.10 | 15:33

2

едната - СДС затваря устата на неудобната журналистика,
другата - СДС запушва ушите на народа.

2019.10.10 | 16:28

3

Дрън , дрън !! Някой е наредил спирането .но кой е той който има такава власт ??

до тоя отдолу

2019.10.10 | 16:31

4

Никога няма да кажат кой е той / тя / .

Добави коментар

Водещи новини