Валентин Николов: Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”

  • 09 октомври 2019 17:45

  • 1021
  • 2
Валентин Николов: Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене”
©

Със стартирането на АЕЦ”Белене” и влизането на НЕК в нея, това ще доведе до положителното развитие на Националната електрическа компания. Това коментира Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна, - шефът на енергийната комисия в предаването “Лице в лице” по бТВ.

По думите му, с много малко се е увеличило потреблението на електроенергия през последните години. Той съобщи че е бил на две конференции в Русия и Абу Даби, и всички работят върху диверсификацията на своята енергетика.

По думите му ядрените централи са беземисионни, единственият замърсител, но с малко, е газът.

Всяко едно ВЕИ намалява зависимостта от външни източници, които ни предоставят енергийни ресурси, каза Николов. По думите му след 10 - 20 години ще имаме нужа от нова базова мощност.

Има истински инвеститори за АЕЦ “Белене” - едни от най-големите копмании, които работят в света, каза той.

Обединените арабски емирства, където петролът им е безплатен, си правят ядрена централа. Те инвестират в нови източници, коментира той.

Николов даде и приемер с Италия, която пък е избрала да няма ядрена централа, но внася голяма част от електроенергията си.

"В момента в Китай се строят цели 50 реактори", припомни шефът на енергийната комисия. Можем да внасяме електрическа енергия ако нямаме втора централа, въпросът е дали това искаме. Искаме да дойде завод за автомобили, трябва да имаме предвидимост. Без “Росатом” няма как да изградим АЕЦ “Белене” , защото те държат технологията. Реакторите са български, но технологията е руска", каза Валентин НиколовВалентин Николов Валентин Николов е роден в гр. Добрич. Завършил е Икономически университет във Варна,.

Последвайте канала на

Novini.bg
1021 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.09 | 19:27

1

Не разбирам. Можем да внасяме. А защо да внасяме, като можем да не изнасяме и пазара да бъде задоволен. И защо българина да плаща скъп ток от тецовете, а евтиният от АЕЦ да се изнася? Още една АЕЦ ли ви трябва за да изнасяте? Помислете на края и за Българите.

mmm

2019.10.09 | 20:05

2

'Айде пак пОчнахте. Явно отношенията ни с Русия са се подобрили...

Добави коментар

Водещи новини