Захариева и Каракачанов: България очерта точките за изпълнение от страна на Северна Македония

  • 09 октомври 2019 11:42

  • 1446
  • 5
© Канал 3

Правителството прие Пакет „Разширяване“, включващ всички условия на страната ни към Северна Македония. Разделянето на двете държави – Албания и Северна Македония е грешка. Българското правителство, признавайки първа новата държава Северна Македония, винаги последователно е подкрепяла интеграцията на страната и членството им в ЕС. Винаги сме искали добросъседски отношения. Това заяви вицепремиерът и министърът на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на на брифинг след заседание на Министерски съвет.

"Днес Министерски съвет прие позиция към Северна Македония, която набелязва междинни и крайни цели. Ще настояваме Северна Македония да признае, че няма малцинствена група в България. Сред другите условия е Република Северна Македония да декларира с вербална нота до страните-членки на ООН, че по отношение на езиковата клауза, се изпълнява договора с България е неговата цялост. Също така Северна Македония ще трябва да задейства процес на реабилитация на жертвите на югославския комунистически режим, репресирани заради българското си самосъзнание. Искаме да се премахнат текстове от табели и паметници, които насаждат омраза към България", разкри министър Захариева.

"Относно важни личности и събития в периода до 1944 година за общата ни история: Гоце Делчев, Илинденско-преображенското въстание, трябва да подмени информационни табели и други означения върху исторически монументи и паметници на културата. Политически фигури и държавни институции в Северна Македония трябва да спазва тези неща. Медиите, които се финансират от държавния бюджет не трябва да насаждат омраза към българите. Важно е да започнат преговори между двете държави, сега са ясно и подробно разписани", допълни външният министър.

"На комисия се одобри мнението, че всички български партии и институции смятат, че трябва да се даде възможност на Северна Македония за членство в ЕС, но не и без условия", каза още по темата вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

"Българската позиция е следната - България няма да спре Македония за започване на преговори, но предстоят етапи за изпълнение. В българската позиция ясно е записано, че преди първата междуправителствена конференция трябва македонската страна да изпълни условията. Скоростта на преговорите с Македония зависи от тяхната политическа воля. Те ни разиграваха последните две години", каза още Каракачанов.

"Историята не може да бъде компромис. Категорично трябва да се променят учебниците им – по история и география. Това е условието за втората междуправителствена конференция. Двете страни нямат териториални претенции, но въпреки това те искат признаване на македонски малцинствени групи. Македония остана единствената държава от бившите комунистически страни, която не е осъдил репресивния режим. Искаме хората, които след 1944 година са репресирани заради българското си самосъзнание, да бъдат реабилитирани", разкри министърът на отбраната.

"Ние демонстрирахме добра воля, но забелязваме не съвсем адекватно и честно отношение. Ще следваме тази позиция до края. Преговорите ще са дълги, може да засегне и следващи правителства, освен ако не решат бързо да си решим проблемите", завърши Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1446 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Костадин

2019.10.09 | 17:10

5

Предизборни изпълнения, на Каракачанов, Брюксел им е скръцнал с заби и войводата е застанал мирно.

Въййй

2019.10.09 | 14:27

4

На тоя кога му е термина,дане подмине.

2019.10.09 | 14:08

3

Каракачане ,ще ви разиграват още много като маймуни да знаеш ,защото нищо не зависи нито от теб нито от тази до теб.Нали щеше да напуснеш властта ,ако стартира присъединяването на с.македония бе измамник с измамник Има да отговаряте пред гласа на народа като му дойде времето и то скоро.

Сме ви eбaле мамецот седесарски,

2019.10.09 | 13:54

2

ние во Македония, не сакаме да имаме ништо убшто со седесарските ороспии кои што го лежат америчите дупиня.

Си ви eбaке мамцетот седесарски,

2019.10.09 | 13:53

1

ние во Македония, не сакаме да имаме ништо убшто со седесарските ороспии кои што го лежат америчите дупиня.

Добави коментар

Водещи новини