Искат заплатите на шефовете на общински дружества да са според финансовите резултати

  • 20 март 2012 15:08

  • 559
  • 0
Искат заплатите на шефовете на общински дружества да са според финансовите резултати
©

Заплатите на управителите на общинските търговски дружества и лечебни заведения да се обвържат пряко с постигнатите финансови резултати, предлага зам.-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов, съобщава Дарик радио.

Целта на предлаганите промени в начина на определяне на заплатите е да се постигне по-обективно и справедливо възнаграждение,  обясни още Барбалов пред общинските съветници от комисията по финанси и бюджет. Според него така ще се постигне и по-голяма прозрачност в работата на дружествата.

Критериите, които се предлагат за търговските дружества, са стойността на дълготрайните материални активи, приходи от оперативна дейност, средносписъчен брой на персонала по трудов договор, коефициент на финансова автономност като отношение на собствения капитал към общата сума на пасивите, коефициент на ефективност на приходите от оперативна дейност, коефициент на бърза ликвидност, счетоводен финансов резултат, който се определя на тримесечие, а другите са на годишна база, каза Барбалов.

Що се отнася до медицинските заведения там има друг набор от критерии, каза заместник-кметът по финансите. Те са използваемост болничните легла, приходи от медицинска дейност, средносписъчен брой на персонала по трудов договор, коефициент на финансова автономност, коефициент на ефективност на приходите от оперативна дейност, финансов резултат от оперативната дейност, който се определя тримесечно, за разлика от другите коефициенти, които се предлага да се определят годишно.

Барбалов подчерта, че друга значителна промяна е, че като база за заплатите на дружествата, както и на болничните заведения се предлага да се използва минималната заплата за страната за съответния период, докато сега заплатите са обвързани със средните заплати в дружествата, което води някои изкривявания и според Барбалов може би не много добри стимули за управителите на дружествата да увеличават средните заплати.

Последвайте канала на

559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини